X 
Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

Prețul gazului în Europa bate recorduri

5 iul. 15:30   Economie
1652

Costul gazului, în această săptămînă, pentru Europa a depășit 1.700 de dolari per mia de metri cubi – astfel de niveluri se urmăresc pe piață pentru prima dată din luna martie a acestui an. Criza gazelor europene continuă să se intensifice: problemele cu furnizorii de energie persistă, în timp ce costurile intermediarilor și vînzătorilor se amplifică.

Luni, piețele americane au fost închise din cauza Zilei Independenței, respectiv, volatilitatea de bursă a scăzut serios. Dar, în ciuda acestui fapt, cursul euro de astăzi a înregistrat o scădere rapidă față de dolar și a scăzut sub pragul de 1,035 USD, actualizînd minimele din decembrie 2016. Presiunea asupra cursului euro este exercitată de temerile legate de criza energetică din Europa. Pentru a scăpa de tensiunea de supravînzare a instrumentului, săptămîna aceasta ne așteptăm la o consolidare locală în intervalul 0,35 - 0,28 dolari pe euro.

Țițeiul Brent se tranzacționează marți la 113,02 dolari barilul. Costul petrolului WTI din America de Nord, în dimineața zilei de 5 iulie, a fost de 109,66 USD pe baril. Scăderea prețurilor se datorează așteptărilor privind o posibilă recesiune și incertitudinii din cauza inflației în creștere în lume, în primul rînd în Statele Unite.

Perechea valutară dolarul SUA față de leul moldovenesc se află într-un trend ascendent de la începutul acestui an, de la nivelul de 17,7499. Toată săptămîna trecută prețul a fost în intervalul lateral de 19,1045 - 19,2148 lei conform cursului oficial al Băncii Naționale a Moldovei. În săptămîna viitoare, ne așteptăm ca dolarul să urce la nivelul de 19,2060 lei. Cînd acest preț este actualizat, se deschid orizonturi pentru întărirea în continuare a dolarului pînă la nivelul de 19,2454 lei.

Pentru perechea valutară euro în raport cu leul moldovenesc este de asemenea așteptat să crească în această săptămînă la nivelul de 20,3254 per euro.
Victoria Sanduleak – expert financiar independent

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав