X 

Prețul gazelor în Europa a scăzut brusc: care este cauza

22 sep. 16:45   Economie
4675 0

Prețurile europene la gazele naturale au scăzut după ce Chevron și sindicatele australiene au convenit să pună capăt grevelor de la principalele uzine de export, care au preocupat piața timp de mai bine de o lună.

Despre aceasta relatează RBC-Ucraina cu referire la Bloomberg.

Contractele futures pe hub-ul TTF din Olanda au scăzut cu 3,3%, la 37,8 euro pe megawatt-oră (aproximativ 430 de dolari pe mia de metri cubi).

Europa nu importă GNL din Australia, dar grevele prelungite ar putea provoca întreruperi la uzinele Chevron, ceea ce ar putea cauza probleme pe piața globală a combustibililor.

Un alt impuls pentru aprovizionare este faptul că Norvegia, cel mai mare exportator european, continuă să își intensifice producția după întreruperile de lungă durată, iar fluxurile au crescut din nou. Acest lucru ajută la calmarea pieței după săptămîni de volatilitate puternică.


În Europa, stocurile de iarnă sînt mai mari decît de obicei, dar piața este încă extrem de sensibilă. Numeroase riscuri, inclusiv întreruperea aprovizionării în SUA, vremea nefavorabilă sau eventualele întreruperi ale cantității mici de gaz pe care Rusia încă o exportă prin conducte, ar putea afecta prețurile.

Unii observatori din industrie se așteaptă chiar la o supraofertă temporară în Europa dacă începe o iarnă blîndă, ceea ce înseamnă că prețul spot din octombrie ar putea scădea.

Prețurile europene la gaze au scăzut în vara anului 2023 și sînt aproape de nivelurile medii de dinainte de pandemie. Rezervele de gaz sînt pline în proporție de peste 90%.

7
1
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?