X 
Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 587
Preşedintele stiri: 3731

Prețul căpșunilor a scăzut foarte mult în Moldova

2 iun. 19:15   Economie
6741 0

În ultima săptămînă a lunii mai, prețul mediu angro al căpșunilor în Moldova a scăzut cu 25%, pînă la 30 de lei/kg.

Mulți operatori ai businessului cu fructe din țară au atribuit reducerea bruscă a prețului pomușoarelor și a unor legume restricțiilor privind traficul auto și activitatea piețelor agroalimentare din capitală în legătură cu desfășurarea Summitului Comunității Politice europene din țară. Și speră foarte mult că acesta a fost o pauză scurtă—deși și destul de obișnuită pentru această perioadă a sezonului.

Cu toate acestea, speranțele comercianților nu au fost justificate, relatează EastFruit. Deja vineri, a doua zi după summit, prețul angro al căpșunilor în Chișinău a scăzut pînă la 25 de lei/kg.

Se pare că motivul nu constă doar în "efectul secundar" al summitului. Potrivit experților Asociației ”Pomușoarele Moldovei”, o presiune semnificativă pe piață o exercită factorul încălzirii accentuate. Deja la sfîrșitul primăverii - începutul verii, temperatura aerului în țară crește adesea peste 30 de grade Celsius în timpul zilei, ceea ce accelerează coacerea culturilor fructifere, complică procesul de colectare a acestora și conservarea "lanțului rece" în procesul de vînzare a produselor.

Între timp, cantitatea de căpșuni pe piețele din oraș a crescut. În același timp, o pondere semnificativă în masa totală a aprovizionării cu pomușoare îi revin căpșunilor de soiul Honey – încă populare în rîndul consumatorilor moldoveni datorită aromei lor și culorii roșu intens, dar supuse deteriorării mecanice care reduce calitatea păstrării fructelor.


În plus, perioada de export activ al pomușoarelor moldovenești nu a început încă. Și este puțin probabil ca în viitorul apropiat să meargă pe direcția obișnuită – pe piețele din Belarus și Rusia. Iar piața țării vecine România este încă axată pe vînzarea de căpșuni locale, apropo, la fel de soiul Honey. Cu toate acestea, varietatea căpșunilor românești, conform observațiilor specialiștilor Pomușoarele Moldovei, este relativ mică. Acest lucru deschide oportunități pentru furnizorii de pomușoare din Moldova, dar puțin mai tîrziu.

9
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?