X 

Prețul căpșunelor de import și cînd vom gusta căpșuna moldovenească

1 feb. 2022,, 16:16   Economie
2150 0

Prețul căpșunelor din supermarketurile moldovenești, importate în mare parte din Grecia, scade, ceea ce va pune presiune și pe prețurile la producția autohtonă din sere, care apare, de regulă, în aprilie, consideră experții de la EastFruit.

Dacă în săptămîna dinaintea vacanței din decembrie 2021, căpșunele din lanțurile de retail ale Capitalei costau nu mai puțin de 180 de lei/kg (10,1 dolari/kg), în unele lanțuri, considerate „discountere”, căpșunele mai „trecute” sînt oferite cumpărătorilor cu reducere, costînd pînă la 120 de lei/kg (6,7 dolari/kg), afirmă sursa, transmite Noi.mdcu referire la IPN.

Disponibilitatea „în afara sezonului”, din noiembrie pînă în martie, a căpșunelor de import în magazine și chiar prezența lor în sortiment (caserole de marcă și flow pack, tăvi de plastic deschise de diferite capacități) au devenit o normă în ultimii trei sau patru ani.

Încă din primul an de pandemie, lanțurile de mari magazine, cu pretenții la statutul de „premium” în Moldova, au început să poziționeze căpșunile de iarnă nu ca pe un produs exotic scump, ci ca pe o marfă destul de obișnuită, „ceva între afine și prune orientale”.

Asociația Producătorilor de Fructe „Pomușoarele Moldovei” evaluează actuala situație ca fiind neunivocă. Pe de o parte, prețurile relativ scăzute și chiar în tendință de continuă diminuare sînt un factor care va pune presiune pe prețul de pornire la căpșunile din serele locale.


Dar această situație ar fi contrabalansată, cred specialiștii, de calitatea în general scăzută a căpșunilor importate în extrasezon, ceea ce, speră reprezentanții asociației, „poate deveni o reclamă contrastantă pentru fructele noastre timpurii”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?