Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Presiuni pe piața valutară din Moldova din cauza războiului

26 apr. 2022,, 08:30   Economie
3350 0

Războiul din Ucraina a perturbat piaţa valutară. Asta pentru că moldovenii s-au grăbit să cumpere valută în încercarea de a-şi face rezerve. Din 24 februarie şi pînă acum, presiunea pe piaţa valutară se ridică la un miliard de dolari.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, expert economic al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", în perioada următoare oamenii vor începe să vîndă din valuta cumpărată, iar situaţia pe piaţa valutară se va stabiliza. Ioniţă spune că anul trecut moldovenii au vîndut 4 miliarde de dolari, dar au cumpărat 1,6 miliarde. Doar în martie, după prima lună de război, au fost schimbate aproximativ 400 de milioane de dolari. Potrivit lui Ioniţă, este o premieră pentru ţara noastră cînd s-a vîndut mai puţin decît s-a cumpărat, scrie Noi.md cu referire la publika.md.

„Noi estimăm că pe cetăţenii noştrii războiul din Ucraina i-a speriat şi i-a dus pe piaţa valutară şi ei au procurat. Am putea spune că populaţia şi-a îngheţat absolut toată intenţia sa de consum şi tot ce a făcut omul, nu că a vîndut valută ca să-şi poată procura bunuri, dar rezervele sale în lei a fugit şi le-a schimbat în valută”, a spus Ioniță.

Dacă în mod obişnuit diferenţa dintre cursul de vînzare şi cel de cumpărare este de pînă la 15 bani pentru un dolar, în cazul speculaţiei valutare diferenţa a ajuns şi la un leu.

„Nu a fost vorba atît deprecierea leului faţă de euro sau dolar, cît de faptul că companiile s-au gîndit să cîştige bani din contul panicii populaţiei”, a precizat expertul economic.


Potrivit lui Ioniţă, presiunea de pe piaţa valutară s-a creat, pe de o parte din cauza crizei energetice şi, pe de altă parte, din cauza războiului. El estimează că în următoarea perioadă, populaţia va începe să vîndă dolarii pe care s-a grăbit să-i cumpere în prima lună de război. Expertul economic a mai menţionat că dolarul american este în tendinţă ascendentă. Cu toate acestea, leul moldovenesc este puternic faţă de celelalte valute. Acest fapt este determinat de o depreciere puternică a monedei ucrainene.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?