X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Președintele Moldovagaz a numit prețul mediu la gazele naturale pentru 2021

21 sep. 2021,, 15:15   Economie
5609 1

Preşedintele Consiliului de Administraţie al "Moldovagaz", Vadim Ceban, consideră că, în anul 2021, preţul mediu la gazele naturale, pe care Moldova le achiziţionează de la "Gazprom", va fi de până la $200 per 1000 de metri cubi, scrie point.md

Potrivit lui, a fost posibil să se obţină un preţ favorabil de cumpărare a gazelor în pofida costurilor ridicate la bursele internaţionale datorită "preţului hibrid". El a reamintit că vara trecută "Moldovagaz" a fost criticat pentru faptul că gazele au fost cumpărate în baza unui contract, dar nu a hub-urilor europene de gaz, unde preţul a scăzut până la $50-70, anunță infotag.md, ce referire la pagina de Facebook a lui Vadim Ceban.

"La începutul acestui an, în contractul cu "Gazprom" a fost inclusă o clauză, potrivit căreia, în sezonul cald, care reprezintă doar 15% din consumul anual total de gaz al Moldovei, preţul gazelor va fi legat de tranzacţiile spot. În acelaşi timp, iarna, inclusiv întregul sezon de încălzire, iar acesta reprezintă 85% din volumul consumului, preţul rămâne trimestrial legat coşul de produse petroliere, care este în mod tradiţional de 3-4 ori mai mic", a spus Ceban.

Potrivit lui, graţie acestei formule, în primul trimestru al anului 2021, preţul gazului pentru Moldova s-a ridicat la aproximativ $127 pentru o mie de metri cubi, în timp ce în al patrulea, conform prognozelor de bază, va ajunge la aproape $240.

"Da, în septembrie preţul de achiziţie a depăşit cu adevărat $500, dar luna aceasta se consumă aproximativ 30 mil. de metri cubi, faţă de 180-190 mil. în decembrie-ianuarie. Astfel, preţul din septembrie înmulţit cu volumul se diluează în cifrele pentru consumul anual total, iar impactul său asupra preţurilor medii anuale de cumpărare, care se vor ridica la aproximativ $190-200 pe parcursul anului 2021, este nesemnificativ", a subliniat Ceban.


"Se presupune că formula scrisă în Contract a fost modificată astfel încât să se ţină seama de cotaţiile de schimb vara şi să nu le ia în considerare iarna. Este foarte interesant, întrucât, în ultimii doi ani, la Adunarea Acţionarilor nu a fost supusă aprobării (şi aceasta este o procedură obligatorie) nici o modificare a Contractului cu "Gazprom", care ar fi cel puţin cumva legată de formula de modificare a preţului", a scris jurnalistul Alexandr Petcov pe reţelele de socializare, menţionând că într-un astfel de caz schimbarea preţului a fost făcută ilegal.

La sfîrșitul lunii decembrie 2020, Gazprom și Moldovagaz au anunțat că au semnat contractul de prelungire a acordului de furnizare a gazelor pentru un an de zile, care a expirat la 31 decembrie 2020. Mai tîrziu s-a dovedit că în contract au fost incluse modificări care expiră pe 30 septembrie 2021, prin urmare, și contractul în întregime expiră.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?