X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Presa internațională: Moldova cedează unor firme europene controlul jocurilor de noroc

10 mai. 2018,, 10:57   Economie
5075 0

După ce anterior a declarat industria jocurilor de noroc monopol de stat, Republica Moldova cedează acum controlul în acest sector către două companii europene printr-un parteneriat public-privat, scrie Balkan Insight, citat de publicația românească Ziarul Financiar.

Astfel, Agenția Proprietăților Publice din Moldova nu va mai deține monopolul jocurilor de noroc şi loteriilor în Republica Moldova, în condițiile în care guvernul a anunțat planuri de a implementa un proiect de parteneriat public-privat cu două companii din UE, transmite IPN.

Primul contract, pentru „păcănele”, a fost cîștigat de Novo Gaming M Technologies, parte a consorţiului austriac Novomatic. Grupul, deținut de miliardarul austriac Johann Graf, în vîrstă de 71 de ani, are operațiuni în 45 de ţări şi exportă echipamente pentru jocuri de noroc în peste 70 de state. Novomatic este una dintre cele mai mari companii de tehnologie pentru jocuri de noroc din lume.

Al doilea contract, care privește loteria şi pariurile sportive, a fost acordat NGM SPC Limited, un consorţiu format din Market AD, National Lottery şi NGM SPC Limited. Aceste companii fac parte din National Lottery, cel mai mare operator de jocuri de noroc licenţiat din Bulgaria. Rapoartele de presă spun că National Lottery s-a bucurat în ultimii trei ani de una dintre cele mai mari rate de creştere din sud-estul Europei. Compania este deţinută de controversatul om de afaceri bulgar Vasil Krumov Bozhkov, în vîrstă de 62 de ani.

Acordul dintre Republica Moldova şi cele două consorţii prevede ca 75% din veniturile generate de loterie să se întoarcă la Loteria Națională a Moldovei. În ceea ce privește pariurile sportive, acestea ar urma să primească 90% din venituri. Din veniturile din „păcănele”, Loteria va primi 51%, un procent mai mare decît în alte state europene care au implementat parteneriate public-private similare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?