X 
Cazul Șor stiri: 599

Precizările lui Spînu, după notificarea „Gazprom” precum că livrările de gaze ar putea fi oprite

23 noi. 2021,, 10:28   Economie
5099 10

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat astăzi că MoldovaGaz a primit notificare de plată de la Gazprom a datoriei 74 278 446,91 dolari. Datoria ar urma să fie achitată în termen de 48 de ore, însă Moldovagaz nu găsit deocamdată o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă, afirmă Spînu, citat de Noi.md.

Potrivit lui, în prezent, Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor.

"Stimați cetățeni, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz. Unicul subiect al discuției a fost datoria curentă acumulată de către MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Aceste sume urmau să fie achitate pînă la data de 20 noiembrie. Acestă formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă.

După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 dolari SUA. Datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 USD/mia de metri cubi iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența. Pînă la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom.

Ministerul Infrastructurii și Dezvolătrii Regionale a recepționat azi demersul MoldovaGaz referitor la situația creată. În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare", a scris Andrei Spînu pe rețelele de socializare.


Menționăm că purtătorul de cuvînt al Gazprom, Serghei Kupriyanov, a declarat ieri că „în conformitate cu contractul, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, în cazul neachitării datoriei menționate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?