X 
Transnistria stiri: 1324
Eurovision stiri: 494

Poroșenko a semnat Legea cu privire la controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană

12 apr. 2018,, 12:50   Economie
3854 2

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat astăzi Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Șeful statului ucrainean a semnat documentul în prezența prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, care se află în vizită la Kiev cu ocazia participării la Forumul de securitate, relatează Noi.md.

Premierul a exprimat recunoștință pentru acest pas important, care va permite Republicii Moldova să controleze pe deplin frontiera de stat moldo-ucraineană, inclusiv pe segmentul transnistrean. Controlul în comun la frontieră a fost început pe 17 iulie 2017 în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul Ucrainei.

Legea menționată a fost ratificată de Rada Supremă a Ucrainei pe 1 martie curent. Intrarea în vigoare a Acordului va permite extinderea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că astfel va fi asigurată o luptă mai eficientă împotriva criminalității și contrabandei la hotar și va spori securitatea regională.

Oficialii au remarcat relațiile excelente dintre țări și au convenit să mențină în continuare un dialog politic activ pentru implementarea tuturor documentelor bilaterale semnate.


Drept priorități pentru perioada următoare, Pavel Filip și Petro Poroșenko au evidențiat deschiderea podului dintre localitățile Unguri și Boronița și urgentarea procesului de demarcare a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Părțile au discutat despre activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, precum și despre colaborarea dintre autoritățile de profil din cele două țări. În context, a fost menționată organizarea, în ultima perioadă, a mai multor întîlniri și negocieri privind subiectele de interes comun de pe agenda bilaterală, în special protejarea ecosistemului bazinului rîului Nistru și proiectul Acordului privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Prim-ministrul Pavel Filip a apreciat, în această ordine de idei, nivelul avansat al discuțiilor dintre state, în acest an urmînd să fie organizate o serie de evenimente care vor consolida dialogul bilateral. În luna mai curent, ministrul de externe moldovean urmează să efectueze o vizită în Ucraina, iar în iunie, la Chișinău, va avea loc reuniunea prim-miniștrilor statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM.

La rîndul său, Petro Poroșenko s-a arătat convins că acestea și alte evenimente vor contribui la avansarea relațiilor moldo-ucrainene, inclusiv pe dimensiunea comercial-economică, și a reconfirmat angajamentul pentru realizarea tuturor acțiunilor comune planificate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?