Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Poporul, „Cricova”, Dodon - Nazarov a numit componentele relațiilor moldo-ruse

20 sep. 2019,, 11:00   Economie
2565 0

Pe 19 septembrie, la Chișinău, şi-a început lucrările cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus. Aproximativ 1.500 de reprezentanți ai oamenilor de afaceri din întreaga lume s-au adunat în capitala Republicii Moldova pentru a participa la unul dintre cele mai mari evenimente internaționale ale anului.

Ceremonia de deschidere a Forumului Economic Moldo-Rus a avut loc pe teritoriul complexului vitivinicol „Cricova”, din suburbia Chişinăului. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat invitaților Forumului cu un mesaj de salut.

Șeful statului le-a mulțumit oaspeților Forumului, dorind tuturor să se relaxeze înaintea unei zile de muncă fructuoase.

Următorul vorbitor a fost viceprim-ministrul interimar al Republicii Başkortostan, Andrei Nazarov. El a salutat participanții la Forum și a remarcat importanța organizării unor astfel de evenimente.

„Rusia și Moldova fac istorie prin crearea de noi instrumente de cooperare între țări”, a spus Nazarov. Unul dintre elementele principale ale acestei interacțiuni este Forumul Economic moldo-rus, a menţionat politicianul.


Andrei Nazarov a remarcat natura specială a parteneriatului dintre Chișinău și Moscova. „Federația Rusă a fost întotdeauna un prieten, un partener strategic pentru Moldova", a spus el.

Totodată, politicianul a numit trei elemente constitutive importante ale relațiilor moldo-ruseşti.

„Desigur, acesta este poporul moldovean – foarte ospitalier, deschis, prietenos. Cel de-al doilea este, desigur, „Cricova”. Iar al treilea, nu prin valoare, ci prin esența sa – un patrimoniu al Moldovei și, în primul rând, al prieteniei noastre, este Igor Nikolaevici Dodon ”, a spus Nazarov.

După discurs, oficialul rus i-a înmînat lui Igor Dodon un cadou unic – o imagine a unui vultur, executat în tehnica mozaicului florentin, realizată de artizanii bașkiri.

Președintele Republicii Moldova a menționat că a făcut cunoştinţă cu Andrei Nazarov pe 17 martie, 2017, dar în acest răstimp, datorită eforturilor comune, au reușit să organizeze mai mult de zece evenimente, care au avut ca rezultat proiecte majore. Multe dintre ele au început deja să fie implementate, cum ar fi schimbul de studenți, transferul de tehnologie, proiecte în domeniul turismului și complexului agroindustrial.

La deschiderea Forumului, membrul Parlamentului European din Slovacia, membrul Comitetului parlamentar de cooperare UE-Rusia, Miroslav Radachowski, a declarat că Europa nu trebuie împărțită în cea de Vest și cea de Est.

„Sînt din Slovacia – aceasta este Europa de Est. Dar am afirmat în mod repetat că nu există nici Europa de Vest, nici cea de Est. Europa se extinde de la Marea Baltică până la Marea Mediterană. Toți sîntem oameni ai Europei ”, a spus el.

Potrivit lui Radachowski, astfel de forumuri contribuie la unificarea continentului european.

În cadrul Forumului, pe 19 septembrie, a avut loc o misiune de afaceri a antreprenorilor ruși pe următoarele teme: agricultură, vinificație și zona economică liberă. În acest an, Republica Başkortostan a primit un statut onorific, iar în cadrul forumului a fost semnat un acord bilateral.

La lucrările Forumului a participat viceprim-ministrul Federației Ruse, reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova, Dmitry Kozak, vicepremierul Guvernului Republicii Başkortostan, Andrei Nazarov, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, guvernatorul regiunii Omsk, Alexandr Burkov și alți reprezentanți ai autorităţilor regionale din Rusia.

Deschiderea Forumului Economic Moldo-Rus a fost precedată de o zi „zero”, în care a avut loc gala de închidere a festivalului de televiziune TEFI-Sodrujestvo-2019. Cea de-a noua ediţie a festivalului a avut loc pentru prima dată la Chișinău, la inițiativa președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

„Este o mare onoare pentru noi că am reușit să organizăm acest eveniment în Moldova. Anul trecut doar visam ca cea de-a noua ceremonie TEFI să aibă loc la Chișinău", a declarat șeful statului, în discursul său adresat invitaților TEFI-Sodrujestvo.

Aproximativ 80 de proiecte au fost prezentate la festival. Regizori de televiziune din 12 țări și-au înregistrat creaţiile pentru concurs, cei mai buni dintre ei fiind premiaţi la ceremonia de închidere, de la Palatul Republicii.

Sarcina principală a TEFI-Sodrujestvo este crearea unui spațiu unic de informații în țările CSI, Georgia și în Ţările Baltice, schimbul de performanţe ale industriei de televiziune și consolidarea cooperării între profesioniștii din domeniul televiziunii.

„Țările noastre au un viitor comun, pentru că sîntem cu toții vecini. Ar fi minunat să ne înţelegem mai bine, sperăm că forumul nostru va contribui la acest lucru", a declarat Alexandr Akopov, președintele Fundației Academiei de Televiziune Rusă, în cadrul ceremoniei de închidere.

În cea de-a doua zi a Forumului, elementele-cheie ale evenimentului vor fi reuniunea Consiliului Economic moldo-rus: „Cooperare economică. Bariere și perspective ”, sesiunea plenară „Noi realități politice. Noi oportunități de cooperare economică”. De asemenea, pe 20 septembrie, la Palatul Republicii, vor avea loc 11 secțiuni, inclusiv o secțiune privind cooperarea dintre regiunile rusești și moldovenești, secțiunea „Dezvoltarea parteneriatului Moldova - Başkiria", secțiunea „Moldova. Ce oferă o economie deschisă lumii”.

Potrivit estimărilor, cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Moldo-Rus va întruni 1.500 de participanţi, la Chişinău fiind prezenţi reprezentanți ai 13 țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?