Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Popescu cere de urgenţă „interconectarea directă a reţelelor electrice din Moldova şi România”

30 mar. 2023,, 08:00   Economie
2670 0

Ministrul de Externe de la Chişinău, Nicul Popescu, cere urgentarea procedurilor europene care ar asigura finanțarea interconectării directe a reţelelor electrice din Moldova şi România, subliniind că în vremuri de război nu mai pot fi aplicate aceleaşi proceduri birocratice ca în timp de pace, întrucît ţara sa suferă de pe urma războiului din vecinătate.

Republica Moldova cere ajutorul României. Mai exact, ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, spune că nu este o perioadă în care semnarea unor contracte să se lovească de cutume birocratice: „Avem nevoie urgentă de o interconectare cu România, aşa că pentru noi nu este totuna dacă procedura durează 1 an sau 5 ani”.

Pentru stabilitatea Republicii Moldova sînt vitale proiectele de infrastructură, cum ar fi interconectorul de electricitate care să lege reţeaua electrică a ţării direct de România, ocolind Ucraina, ceea ce ar diversifica şi, prin urmare, ar asigura o aprovizionare cu energie mai sigură.

Ministrul de Externe de la Chişinău: Nu putem să aplicăm aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri

Nicu Popescu a declarat că există sprijin politic şi economic internaţional pentru astfel de proiecte, dar procedurile de implementare a acestora sînt prea lente. Termenul limită pentru interconectorul cu România, finanţat parţial cu fonduri UE, este 2026.

„Procedurile valabile pe timp de pace trebuie reevaluate, pentru că noi nu trăim în timp de pace. Europa este afectată de un război la scară largă – cel mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Nu putem să aplicăm aceeaşi viteză şi aceleaşi proceduri”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Chişinău.


Popescu a declarat că aceasta a fost una dintre principalele probleme pe care le-a discutat cu oficialii guvernului german în timpul vizitei sale la Berlin. Ţara sa, cu 2,5 milioane de locuitori, a fost grav afectată de consecinţele războiului din Ucraina vecină, care a dus la o inflaţie de peste 20% şi a provocat întreruperi de energie electrică după atacurile ruseşti asupra instalaţiilor energetice ucrainene. Moldova spune că se confruntă, de asemenea, cu încercările ruseşti de a o destabiliza, acuzaţii pe care Moscova le neagă.

Republica Moldova se pregătește intens pentru aderarea la UE

„Aderarea la Uniunea Europeană a unor ţări precum Moldova şi Ucraina este cea mai bună şi singura cale de a ne asigura că partea noastră de Europă revine la o situaţie de pace”, a declarat Nicu Popescu.

El a spus că Republica Moldova speră ca cel puţin pînă la sfîrşitul anului să primească un semn că negocierile de aderare la UE pot începe, iar în acest timp Chişinăul se va grăbi să implementeze reformele propuse de Bruxelles.

Reformarea sistemului de justiţie extrem de corupt este o prioritate absolută, a spus Popescu, întrucît jumătate din recomandările Comisiei Europene pentru Republica Moldova se concentrează pe acest sector.

Pe de altă parte, faptul că Republica Moldova organizează în iunie cel de-al doilea summit din istorie al Comunităţii Politice Europene este un semn puternic de susţinere, a subliniat ministrul de Externe Nicu Popescu.

Moldova contează, Moldova nu este singură

Iniţiativa, o idee a preşedintelui francez Emmanuel Macron, a apărut după invazia Rusiei în Ucraina, reunind pe picior de egalitate cele 27 de state membre ale UE şi alte 17 ţări europene.

„Este un semn clar pentru societatea moldovenească, dar şi pentru regiune în general, că Moldova contează, că Moldova nu este singură”, a arătat Nicu Popescu, menţionînd că este prea devreme încă pentru a spune ce iniţiative concrete ar putea fi convenite la summit.

Moldova speră să accelereze măsurile de integrare europeană şi să se asigure că poate beneficia de iniţiative pe care cetăţenii UE le consideră de la sine înţelese, cum ar fi roamingul gratuit pentru telefoane mobile şi programul Erasmus care permite schimbul de studenţi, a declarat Nicu Popescu în interviul acordat pentru Reuters în timpul vizitei la Berlin.

7
0
0
0
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?