Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

Pomicultorii moldoveni nu au renunțat încă la planurile de a sădi noi plantații

23 mar. 16:45   Economie
1493

Pînă la jumătatea lunii martie, nu a existat nici un caz de reziliere, la inițiativa producătorilor agricoli, a contractelor încheiate anterior pentru achiziționarea de material săditor de culturi fructifere multianuale.

Și unii deținători de pepiniere chiar au crescut transportul de puieți în martie, deoarece din cauza toamnei uscate din 2021, unii dintre clienții lor au amînat data livrării pentru primăvara acestui an.

Despre acest lucru au anunțat directorii unor pepiniere mari din Moldova.

Cu toate acestea, potrivit portalului EastFruit, perspectivele activității investiționale în sectorul pomicol al Moldovei în acest an nu sînt clare. Începînd cu toamna anului trecut, pomicultorii și viticultorii au fost alarmați de creșterea galopantă a prețurilor la îngrășămintele minerale și resursele energetice. În februarie, la factorii demotivanți s-a adăugat și războiul din țara vecină Ucraina. Producătorii de mere s-au pomenit într-o situație deosebit de complicată, pierzînd peste noapte aproape toate piețele tradiționale și cumva mari de desfacere. Deocamdată puțini dintre ei își exprimă planurile de a dezrădăcina livezile de mere, dar aproape sigur acest proces va accelera (în cinci ani, suprafața totală a plantațiilor acestor fructe din țară a scăzut cu aproximativ 3 mii de hectare - pînă la 49 de mii de hectare).

Conform calculelor Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), în 2021 în Moldova au fost plantate doar 1,9 mii hectare de livezi noi (în 2020 – puțin peste 2,3 mii hectare, în 2019 – 3,3 mii hectare). Inclusiv livezi de fructe cu semințe anul trecut au fost sădite aproximativ 1,1 mii hectare (în 2020 – 1 mii hectare), livezi de fructe sîmburoase - 804 hectare (în 2020 – 1,3 mii hectare).

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав