Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Poisic: În UE, condițiile tarifare sînt mult mai proaste decît la noi

2 noi. 2021,, 18:07   Economie
2022 2

În prezent, prețurile gazelor cresc vertiginos și multe țări resimt deja efectul crizei energetice. Doctorul în economie Mihail Poisic a comentat pentru Noi.md situația pe piața internațională și cum au reușit autoritățile Moldovei să ajungă la o înțelegere cu Gazprom.

„Avînd în vedere faptul că am fost deja nevoiți să plătim 790 de dolari și să cumpărăm gaz cu 1000 de dolari pe piața spot, condițiile contractului semnat între Moldova și Gazprom sînt binevenite. Tarife atît de mari ar putea fi un dezastru pentru economia țării noastre.

Ar trebui să ne bucurăm că într-o perioadă atît de dificilă, cînd întreaga lume se confruntă cu o problemă similară în sectorul energetic, am reușit să cădem de acord asupra unui preț de 450 de dolari per mia de metri cubi în noiembrie și de 400 de dolari pentru luna viitoare. Nu există nicio îndoială că prețurile la gaze în întreaga lume vor continua să crească: această creștere se va menține cel puțin pînă la sfîrșitul iernii și începutul primăverii, dar nu va afecta foarte mult economia Republicii Moldova datorită contractului cu Gazprom.

Acum în țările europene, condițiile tarifare sînt mult mai proaste decît la noi, deoarece multe dintre ele au trecut pe piața spot bursieră. După expirarea contractului anterior noi le-am urmat exemplul, motiv pentru care am întîmpinat astfel de dificultăți în achiziționarea de gaze și am primit prețuri inaccesibile.

De ce nu am putut ajunge imediat la un acord cu Gazprom? Pentru că, de fapt, nimeni nu s-a ocupat de această problemă, președinta s-a retras, iar cînd „cuțitul a ajuns la os”, au început deja să se miște, să hotărască ceva pentru a plăti gazul la prețuri bursiere.


Trebuie să înțelegeți că Rusia furnizează în Europa doar o treime din gaz, mai sînt și alți furnizori, iar cînd ei umflă prețurile, nimeni nu le reproșează că profită de asta și profită de moment. Rusia nu a avut niciodată obiceiurile poftitoare de a „smulge mai mult”. Ea întotdeauna a aspirat și continuă să aspire la relații pe termen lung stabile și reciproc avantajoase. Și actualul acord este o dovadă în acest sens”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?