X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Poisic: "Avem nevoie de personal, știință și producție"

27 iun. 2022,, 16:00   Economie
2545 0

Moldova este una dintre puținele țări care, de fapt, a renunțat la piața estică, provocîndu-și, astfel, daune enorme.

Despre aceasta a vorbit doctorul în economie, membrul Institutului Național de Cercetări Economice, fostul viceministru al Industriei și Comerțului (1995-1997), fost șef al departamentului Comitetului de Stat pentru Planificare al RSSM, Mihail Poisic, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a numit o astfel de situație ciudată, atunci cînd întreaga lume luptă pentru piețe și s-a plîns că, din păcate, chiar și astăzi Moldova continuă să ignore în mare măsură piața estică, din care face parte nu numai Rusia, Ucraina și Belarus, ci și republicile din Asia Centrală.

Mihail Poisic a reamintit că 95-97% din merele moldovenești erau vîndute în mod tradițional în Rusia pînă nu demult, iar acum totul s-a prăbușit. În același timp, merele moldovenești nu sînt la mare căutare pe piața europeană, deoarece acolo sînt necesare alte soiuri de mere, alte tehnologii, inclusiv pentru că europenii au preferințe gustative diferite care s-au dezvoltat de generații.

Expertul consideră că Moldova ar putea obține un mare succes dacă, la fel ca Belarus, ar folosi potențialul Rusiei ca piață, ca tehnologii, ca oportunitate de cooperare în producție și așa mai departe.


"Cînd vorbesc despre investițiile străine directe, importantă este și calitatea investițiilor. E important ce se întîmplă aici. La un moment dat, Moldova a primit din partea Rusiei nu numai investiții, ci și tehnologii, și personal înalt calificat. Principalul lucru este că au trimis aici, au trimis o mare armată de specialiști, pedagogi, care au început imediat să creeze fabrici și instituții de învățămînt pentru a instrui populația locală. Ei au început să creeze o bază în medicină, industrie etc. Trebuie să înțelegem că, în general, sistemul de dezvoltare a statului este o simbioză. Nu poate fi că ai construit o fabrică și ea pur și simplu va funcționa. Este nevoie de personal, știință și producție. Mai mult, nu va exista succes fără una dintre componente, iar compania nu va putea funcționa eficient", a spus Mihail Poisic.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?