X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Piscicultorii: Sectorul piscicol trece prin vremuri grele

23 dec. 2021,, 08:00   Economie
2380 0

Domeniul acvaculturii este unul plin de incertitudine, iar guvernarea ignoră problemele din acest sector. Statul mai bine de 30 de ani nu a investit în aceast ramură. Piscicultorii achită cea mai mare taxă la stat, TVA de 20%, transmite NOI.md.

Gheorghe Gheorghiu, liderul unei asociații piscicole spune că pînă în 2015, piscicultorii plăteau 8% TVA, de atunci, achită 20%. Această taxă este exagerată chiar și în raport cu alte state precum România, Rusia, Ucraina - state în care această taxa variază de la 6% la 9%.

„Noi nu știm ce e asta subvenționare, noi pînă acum nu am primit așa ceva. Guvernul promite astfel de măsuri, dar eu nu cred, însă sper” a menționat acesta în cadrul unui interviu.

Gheorghe Gheorghiu a mai spus că „piața de pește din țară este invadată de produse de import, iar peștele de apă dulce este greu de găsit la noi în țară, chiar dacă acesta este mai benefic pentru oameni și nu conține la fel de multe metale grele precum peștele oceanic”.

Menționăm că producția locală de pește în Moldova constituie circa 3% din volumul total comercializat pe interior, iar în țară activează cîteva zeci de întreprinderi piscicole.


Ministerul Agriculturii însă refuză ideea reducerii TVA invocînd pierderi la bugetul de stat și propune o altă măsură, restituirea diferenței de TVA de circa 12%, pentru ca acești bani să fie reinvestiți în dezvoltarea afacerilor.

Totodată, în spațiu public se vorbește despre faptul că tot mai mulți piscicultori se eschivează de la plata impozitelor, fiind impuși de situația creată de Guvern prin întîrzierea unor măsuri concrete și viabile pentru acest sector.

Există și alt tip de probleme în acest sector, precum schimbările climatice și reducerea volumului de apă din lacurile întreprinderilor, ceea ce duce la micșorarea spațiului vital pentru pește și respectiv reducerea cantității acestora.

De asemenea, spun agricultorii, trebuie permisă vînătoarea de cormorani, care la moment nu este admisă prin lege, iar populația acestei specii de păsări crește vertiginos. Acest fapt duce la pierderi de 40-60% din pește. Statele vecine au redus populația acestei specii, care în România și Ucraina produceau pierderi de sute de mii de tone de pește anual.

Piscicultorii astfel așteaptă măsuri urgente și efective pentru a salva sectorul piscicol. Tergiversarea găsirii unor soluții riscă să afecteze această ramură a economiei naționale, pînă la dispariția acesteia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?