Piața serviciilor de televiziune furnizate contra plată a înregistrat creșteri

Piața serviciilor de televiziune furnizate contra plată a înregistrat creșteri

Pe piața serviciilor de televiziune (TV) furnizate contra plată (prin rețele de cablu și IP TV), în primul semestru al anului, s-a înregistrat o creștere a volumului total al vînzărilor, dar și al abonaților acestor servicii.


Astfel, volumul vînzărilor serviciilor TV contra plată a crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2018, cu 3,8 milioane lei (5%) și a însumat 82,6 milioane lei, iar numărul total de abonați s-a majorat, față de sfîrșitul anului 2018, cu 10,2 mii (3,1%) și a alcătuit 339,9 mii, scrie bizlaw.md.


Creșterea veniturilor provenite din vînzarea serviciilor TV contra plată a fost determinată de sporirea vînzărilor realizate de furnizorii care operează rețele IP TV. Volumul acestor vînzări a crescut, comparativ cu aceiași perioadă a anului 2018, cu 13,6% și a însumat 43 milioane lei. Totodată, vînzările realizate de furnizorii rețelelor de cablu au scăzut cu 3,2% și au totalizat 39,5 milioane lei, iar veniturile obținute din vînzarea serviciilor prin tehnologia MMDS au scăzut cu 29,1% și au însumat 52,4 mii lei. Urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) la serviciile TV contra plată a crescut cu 2,1% și a constituit 41,3 lei.


Majorarea numărului total de abonați a fost determinată de creșterea bazei de abonați a operatorilor rețelelor IP TV, care s-a extins cu 7,6% și a totalizat 171,2 mii. În același timp, baza de abonați la rețele prin cablu a scăzut cu 1% și a alcătuit 168,4 mii, iar la tehnologia MMDS s-a diminuat cu 38,7% și au alcătuit 280 de abonați. În consecință, rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportate la 100 de gospodării, a crescut cu 1,7 puncte procentuale (p. p.) și a alcătuit 36,8%.


Conform datelor prezentate ANRCETI de către 81 furnizori activi ai serviciilor TV contra plată, la 30 iunie 2019, 50,4% din numărul total de abonați utilizau rețele IP TV, 49,5% - rețele TV prin cablu, iar 0,1% utilizau tehnologia MMDS. Aceleași date arată că în prima jumătate a anului ponderea abonaților care recepționează semnalul TV în format digital a ajuns la 66,6%, iar ponderea celor care recepționează semnalul în format analogic a alcătuit 33,4%.


Potrivit estimărilor ANRCETI, la finalul semestrului I al anului curent, cei mai mari furnizori de servicii TV contra plată au deținut, în funcție de cifra de afaceri, următoarele cote de piață: Moldtelecom - 35%, Sun Communications – 16,4%, TV BOX – 14,8%. Cota cumulativă de piață a celorlalți furnizori a fost de 33,8%.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load