Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Piața imobiliară intră în criză: de ce moldovenii nu mai cumpără locuințe

24 aug. 2022,, 21:30   Economie
4755 0

În 2022 construcția de locuințe se va reduce cu cel puțin 35% comparativ cu anul precedent. Astfel după o creștere puternică timp de 4 ani, piața construcțiilor în 2022 a decis să facă o mică pauză. Piața imobiliară din Moldova după criza din 2008 a înregistrat o scădere și stagnare îndelungată timp de 10 ani, se arată într-o analiză publicată de expertul economic, Veaceslav Ioniță, informează Noi.md cu referire la unimedia.info.

Perioada 2018-2021 a fost o perioadă de revenire rapidă, în patru ani de zile construcția de locuințe s-a dublat, iar în 2021 piața s-a înfierbîntat enorm. Volumul construcțiilor, vînzărilor, dar și creșterea prețurilor a fost una prea bruscă, cea ce a speriat cumpărătorii. Încă de anul trecut era clar că piața crește prea rapid și are nevoie de o pauză, fapt care se întîmplă în prezent.

În acest an asistăm la o scădere atît a volumului de construcții, cît și reducerea numărului de tranzacții, dar și temperarea creșterii de prețuri. Oamenii așteaptă să vadă evoluțiile pe piață și au trecut pe pauză decizia de a investi în locuințe.

Totodată să nu uităm că în prezent asistăm la o scumpire considerabilă a resurselor creditare, elementul de bază, care a mișcat piața în sus în ultimii 4 ani.


În perioada 2018-2021 de la 20% pînă la 30% din apartamentele procurate au fost procurate prin ipotecă. În acest an, piața creditelor ipotecare crește de 2 ori mai lent decît anul trecut, cînd lunar ea creștea cu 296 milioane lei. În primele 7 luni ale anului creșterea medie lunară este de 151 milioane lei și cu o tendință clară de încetinire.

Despre principalele evoluții și tendințe de pe piața imobiliară în una din următoarele Analize Economice. Dar pînă atunci vă recomand să lecturați precedentele analize de pe piața imobiliară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?