X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Petrolul se scumpește după o prăbușire record

5 ian. 2023,, 14:00   Economie
2890 0

Prețul petrolului a crescut joi, 5 ianuarie, pe fondul slăbirii dolarului și a faptului că investitorii au început să cumpere pe fonul ieftinirii după două sesiuni de pierderi puternice, deși îngrijorările economice au împiedicat redresarea.

Despre acest lucru a anunțat RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures la petrolul marca Brent au crescut cu 1,0%, pînă la 78,59 dolari pentru un baril, în timp ce contractele futures la petrolul marca West Texas din SUA au crescut cu 1,1%, pînă la 73,61 dolari pentru un baril.

Declinul semnificativ din ultimele două zile a fost cauzat de îngrijorările cu privire la o posibilă recesiune globală, mai ales avînd în vedere că indicatorii economici pe termen scurt ai celor mai mari doi consumatori de petrol din lume, Statele Unite și China, s-au dovedit a fi șubrezi.

"După o vînzare puternică de la începutul săptămînii, se pare că prețurile petrolului în această dimineață încearcă să profite de o anumită slăbiciune a dolarului american pentru un anumit răgaz", a declarat Jun Rong Yip, strateg de piață la IG.


Potrivit datelor Refinitiv Eikon, scăderea combinată a prețurilor la petrolul Brent și WTI cu peste 9% marți și miercuri a fost cea mai mare scădere de două zile la început de an din 1991.

Datele economice din Statele Unite au pus presiune asupra prețurilor, deoarece producția în SUA în decembrie a continuat să scadă.

În același timp, un sondaj realizat de Ministerul Muncii al SUA a arătat că numărul locurilor de muncă vacante a scăzut mai puțin decît se aștepta, ceea ce a dus la îngrijorarea că Rezerva Federală va folosi piața limitată a muncii ca motiv pentru a menține pentru o perioadă mai lungă de timp ratele dobînzilor la un nivel ridicat.

Îngrijorările cu privire la tulburările economice cauzate de răspîndirea COVID-19 în China, cel mai mare importator de petrol din lume, au crescut pesimismul cu privire la prețurile petrolului.

Guvernul Chinei a crescut cotele de export pentru primul lot de produse petroliere din 2023, ceea ce indică asupra așteptării unei cereri interne slabe.

Între timp, scăderea dolarului a contribuit la menținerea prețurilor la petrol, deoarece de obicei ea crește cererea, pe măsură ce mărfurile apreciate în dolari devin mai ieftine pentru deținătorii de alte valute.

Reamintim că indicele dolarului american, care măsoară dolarul american față de coșul de valute, a crescut cu peste 8% în 2022, ceea ce reprezintă indicatorul maxim din 2015.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?