X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Petrolul se scumpește

22 noi. 2022,, 14:15   Economie
2043 0

Prețurile petrolului au crescut ușor marți, 22 noiembrie, pe fondul slăbirii dolarului.

Însă îngrijorările legate de o recesiune globală și îngrijorările legate de creșterea cazurilor de COVID-19 în China, care va diminua cererea din partea celui mai mare importator de țiței din lume, au cîntărit sentimentul, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe Brent au crescut cu 0,5%, pînă la 87,89 USD. Contractele futures din ianuarie pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 0,4%, pînă la 80,34 dolari pe baril.

Ambele grade au scăzut cu peste 5 dolari pe baril luni, atingînd un minim din ultimele 10 luni, după ce Wall Street Journal (WSJ) a raportat că o creștere la 500.000 de barili pe zi va fi luată în considerare la reuniunea OPEC+ din 4 decembrie.

Prețurile și-au revenit rapid pe deplin după ce ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat că regatul ține de reduceri de producție și nu discută o potențială creștere a producției de petrol cu alți producători de petrol OPEC, respingînd raportul WSJ.


Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi (OPEC+) și-au redus recent obiectivele de producție, iar liderul de facto, ministrul energiei din Arabia Saudită, a declarat în această lună că grupul va rămîne precaut cu privire la producția de petrol din cauza incertitudinii legate de economia globală.

Retragerea dolarului american a fost principalul factor care a susținut prețul petrolului, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets. Un dolar mai slab face petrolul mai ieftin pentru deținătorii altor valute.

Preocupările legate de cererea de petrol pe fondul înăspririi ratei dobînzii la Rezerva Federală a SUA și a politicii stricte de blocare a Chinei depășesc potențialii factori pozitivi de preț, cum ar fi embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rus, care urmează să înceapă pe 5 decembrie, Steven Innes, Managing Partner, SPI Asset Management . Interdicția ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia în februarie va fi urmată de o oprire a importurilor de produse petroliere.

Planul G7, care urmează să intre în vigoare tot pe 5 decembrie, ar permite furnizorilor de transport să ajute la exportul petrolului rusesc, dar numai la prețuri scăzute în mod forțat.

„Riscul critic pentru politicile de plafonare este posibilitatea represaliilor ruse, care ar transforma acest lucru într-un șoc suplimentar pentru piața petrolului”, a spus Innes.

Dar, între timp, o nouă creștere la nivel național a cazurilor de COVID în China a sporit îngrijorările cu privire la economia sa.

Beijingul a închis marți parcuri și muzee, iar mai multe orașe chineze au fost reluate testele în masă. Capitala chineză a avertizat luni că se va confrunta cu cel mai rău test al pandemiei și a înăsprit regulile de intrare în oraș.

Vă reamintim că prețurile mondiale ale petrolului au scăzut cu 10% săptămîna trecută din cauza preocupărilor legate de slăbirea cererii în China și de o creștere suplimentară a ratelor dobînzilor în Statele Unite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?