X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Petrolul se scumpește

28 iul. 2022,, 12:00   Economie
2821 0

Prețul petrolului a crescut cu peste 1 dolar pe baril joi, 28 iulie, continuîndu-și creșterea față de sesiunea precedentă. Acest lucru a fost facilitat de o îmbunătățire a apetitului pentru risc al investitorilor după decizia Rezervei Federale a SUA privind ratele, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures din septembrie pentru țițeiul Brent au crescut cu 1,1%, pînă la 107,82 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a fost de 98,70 dolari pe baril, în creștere cu 1,5%.

„Sentimentul de risc și-a revenit din temerile de recesiune legate de optimismul continuu cu privire la cîștigurile din SUA și de retorica mai puțin agresivă din partea Fed cu privire la majorările ratelor dobînzilor, care au susținut creșterea pieței petrolului”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets, adăugînd că dolarul american mai slab a crescut și prețurile mărfurilor.

Rata Fed

Rezerva Federală a SUA și-a majorat rata de referință overnight cu 0,75%, în conformitate cu așteptările, pentru a reduce inflația, în timp ce dolarul a căzut în speranța unei creșteri mai lente a ratei.


Un dolar mai slab face petrolul, evaluat în dolari, mai ieftin pentru cumpărătorii din alte țări.

Exportul de petrol din SUA

„SUA și-au consolidat poziția de cel mai mare exportator de petrol din lume”, au spus analiștii Citi într-o notă, în timp ce exporturile brute combinate de țiței și produse rafinate au atins un record de 10,9 milioane de barili pe zi.

Exporturile de țiței din SUA au atins un record de 4,6 milioane de barili pe zi, potrivit Citi. Exporturile sînt în creștere, deoarece WTI se tranzacționează cu o reducere profundă față de Brent, făcînd achizițiile de petrol din SUA mai atractive pentru cumpărătorii străini.
Prețurile au găsit, de asemenea, sprijin, deoarece G7 intenționează să introducă un plafon de preț pentru exporturile rusești de petrol pînă pe 5 decembrie, a declarat miercuri un înalt oficial G7.

Între timp, Rusia a redus livrările de gaz prin Nord Stream 1 către Europa la doar 20% din capacitatea sa. Potrivit analiștilor, acest lucru ar putea duce la o trecere la țiței din gaze și ar putea susține prețurile petrolului pe termen scurt.
După cum a raportat RBC-Ucraina, pe 27 iulie, Rezerva Federală a SUA a majorat rata de bază a dobînzii cu 0,75 puncte procentuale la un interval de 2,25-2,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?