Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Petrolul se ieftinește pentru a doua zi consecutiv

4 ian. 2023,, 13:00   Economie
2633 0

Prețurile petrolului continuă să scadă miercuri, 4 ianuarie, după o scădere bruscă în sesiunea precedentă din cauza preocupărilor legate de cererea slabă din cauza stării economiei globale, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent pentru livrare în martie au scăzut cu 0,1%, pînă la 81,97 dolari pe baril. Petrolul WTI a scăzut cu 0,3% la 76,65 dolari pe baril.

Ambele valori de referință au scăzut cu mai mult de 4% marți, Brent înregistrînd cea mai mare pierdere într-o singură zi din mai mult de trei luni.
„Semnele de avertizare ale unei recesiuni globale, redresarea slabă a Chinei din cauza creșterii cazurilor de COVID-19, puterea reînnoită a dolarului american și slăbirea apetitului pentru risc sînt toate catalizatori care țin prețurile petrolului sub control peste noapte”, a declarat Yeap Jun Rong, analist de piață la IG.

Guvernul chinez a majorat cotele de export pentru primul lot de produse petroliere pentru 2023, indicînd așteptările unei cereri interne slabe.

Cel mai mare exportator de petrol, Arabia Saudită, ar putea reduce și mai mult prețul navei sale emblematice, Arab Light for Asia, în februarie, după ce a atins minimul din 10 luni în această lună, deoarece preocupările privind supraoferta continuă să întunece piața.


„Piața rămîne îngrijorată de impactul factorilor macroeconomici, cum ar fi presiunea descendentă asupra economiei”, au spus analiștii de la Haitong Futures.

Șeful Fondului Monetar Internațional a avertizat că o mare parte a economiei globale se va confrunta cu un an dificil în 2023, deoarece principalele motoare ale creșterii globale – SUA, Europa și China – se confruntă cu o scădere a activității.

Fed a majorat ratele dobînzilor cu 50 de puncte de bază (pb) în decembrie, după patru creșteri consecutive de 75 de puncte de bază. fiecare. Dacă Fed își intensifică majorările ratelor, ar putea încetini economia și ar putea reduce consumul de combustibil.

Un oarecare sprijin pentru petrol a fost oferit de slăbirea dolarului de miercuri, după o creștere semnificativă în sesiunea precedentă. Un dolar mai slab crește de obicei cererea de petrol, deoarece bunurile în dolari devin mai ieftine pentru deținătorii altor valute.

Reamintim că în 2022 prețul țițeiului Brent a crescut cu aproximativ 10% după ce a crescut cu 50% în 2021. Țițeiul american WTI a crescut cu aproape 7% în 2022, după ce a crescut cu 55% în 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?