Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Petrolul se ieftinește

23 ian. 2023,, 12:30   Economie
2109 0

Prețurile petrolului au scăzut la începutul tranzacțiilor luni, 23 ianuarie, din cauza sărbătorilor Anului Nou Lunar din Asia de Est, dar și-au păstrat majoritatea creșterilor înregistrate săptămîna trecută pe fondul perspectivei unei redresări a economiei celui mai mare importator de petrol din China în acest an, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe petrol Brent au scăzut cu 0,5%, pînă la 87,17 dolari, în timp ce contractele futures pe petrol american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 0,4%, pînă la 81,28 dolari pe baril.

Brent a crescut cu 2,8% săptămîna trecută, în timp ce WTI a crescut cu 1,8%.

Analiştii spun că optimismul cu privire la deschiderea Chinei va duce probabil la creşterea preţurilor petrolului.

Sukrit Vijayakar, directorul companiei de consultanță energetică Trifecta din Mumbai, a declarat că piața dorește să mențină pozițiile de cumpărare în cazul în care China va reveni din nou.


Datele arată o creștere constantă a călătoriilor în China după ce restricțiile COVID-19 au fost relaxate, au spus analiștii de mărfuri ANZ, indicînd o creștere cu 22% a congestionării traficului în această lună față de un an mai devreme în 15 orașe cheie din întreaga țară.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a declarat că piețele energetice s-ar putea înăspri în acest an dacă economia chineză își revine așa cum se așteaptă instituțiile financiare.

„Nu m-aș relaxa prea mult în privința piețelor, iar 2023 ar putea fi foarte bine anul în care vedem piețe mai strînse decît ar putea crede unii colegi”, a declarat Birol pentru Forumul de la Davos.

O creștere a traficului în China înainte de Anul Nou Lunar este de bun augur pentru cererea de combustibil după o vacanță de două săptămîni.

„Sporul așteptat al cererii se datorează faptului că piața se pregătește pentru noi sancțiuni împotriva petrolului rusesc”, au spus analiștii ANZ.

Uniunea Europeană și coaliția G7 vor limita prețul produselor petroliere rusești începînd cu 5 februarie, pe lîngă plafonul rusesc al prețului petrolului stabilit din decembrie și embargoul UE asupra importurilor de petrol rusești pe mare.

G7 a fost de acord să amîne revizuirea plafonului de preț pentru petrolul rusesc pînă în martie, cu o lună mai tîrziu decît era planificat inițial, pentru a acorda timp pentru a evalua impactul plafonului asupra produselor petroliere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?