X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Petrolul se ieftinește

3 ian. 2023,, 14:45   Economie
2167 0

Prețurile petrolului au scăzut marți, 3 ianuarie, de la cel mai ridicat nivel dintr-o lună, după ce datele economice din China au înrăit sentimentul pieței și șeful Fondului Monetar Internațional a avertizat despre un 2023 mai dificil, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe petrol Brent au scăzut cu 0,29%, până la 85,66 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate a scăzut cu 0,25%, până la 80,06 dolari.

Datele mai slabe privind producția din China, cel mai mare importator de țiței din lume și al doilea consumator de petrol, au influențat prețurile.

„Piața nu se poate aștepta la o redresare rapidă a economiei chineze după trei ani (controlul pandemiei), falimente masive ale întreprinderilor mici și mijlocii, o creștere bruscă a ratei șomajului, o creștere rapidă a ratei economiilor sociale și o creștere rapidă a infecțiilor și deceselor în ultimele luni”, a declarat analistul Leon Lee de la CMC Markets.

În plus, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că Statele Unite, Europa și China – principalele motoare ale creșterii globale – încetinesc în același timp, ceea ce face ca 2023 să fie mai dificil pentru economia globală decât 2022.


În săptămâna încheiată pe 27 decembrie, mărfurile au înregistrat un flux semnificativ de 12,3 miliarde de dolari, cel mai mare flux săptămânal din 2022, au declarat analiștii de la Societe Generale.

Cea mai curentă marfă a fost petrolul Brent, care a înregistrat un flux de 3,4 miliarde de dolari, în timp ce Rusia și-a prezentat răspunsul la UE, iar G7 a impus un plafon de preț pentru exporturile de țiței ale țării către țări terțe, au spus analiștii.

Președintele rus Vladimir Putin a interzis livrările de petrol și produse petroliere de la 1 februarie timp de cinci luni către țările care respectă restricțiile. Decretul său includea și o clauză care permite trecerea peste interdicția în cazuri speciale.

Privind lunile următoare, Suvro Sarkar, analist senior în domeniul energiei la DBS Bank, se așteaptă ca temerile legate de o încetinire a economiei globale vor continua să concureze cu ritmul deschiderii Chinei în influențarea prețurilor.

„Un dolar mai slab va ajuta într-o oarecare măsură, (deocamdată) factorii pe termen scurt vor include actualizările stocurilor și date despre transporturile rusești”, a spus el.

Reamintim că în 2022 prețul țițeiului Brent a crescut cu aproximativ 10% după ce a crescut cu 50% în 2021. Țițeiul american WTI a crescut cu aproape 7% în 2022, după ce a crescut cu 55% în 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?