X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Petrolul se ieftinește

22 aug. 2022,, 11:45   Economie
1899 0

Prețurile petrolului au scăzut luni, 22 august, punînd capăt unei creșteri de trei zile din temerile că o creștere agresivă a ratelor dobînzilor din SUA ar putea duce la o încetinire a economiei globale și la scăderea cererii de combustibil, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent pentru livrare în octombrie au scăzut cu 1,2%, pînă la 95,55 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) pentru livrare în septembrie au scăzut cu 1,2%, pînă la 89,65 dolari pe baril.

Atît Brent, cît și WTI au crescut vineri pentru a treia zi consecutiv, dar au scăzut cu aproximativ 1,5% în cursul săptămînii din cauza forței dolarului și a preocupărilor legate de cerere.

„Investitorii erau îngrijorați că o posibilă creștere bruscă a ratelor Fed ar declanșa o recesiune economică și ar reduce cererea de combustibil”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

Consolidarea dolarului american, care s-a situat în jurul valorii maxime de cinci săptămîni, a pus, de asemenea, presiune asupra prețurilor petrolului, deoarece face petrolul mai scump pentru cumpărătorii în alte valute.


Investitorii vor urmări cu atenție comentariile președintelui Fed, Jerome Powell, în timp ce acesta vorbește vineri la conferința anuală a băncii centrale globale de la Jackson Hole, Wyoming.

Bancherii centrali americani „au mult timp” înainte de a trebui să decidă cît de mult vor majora ratele dobînzilor pe care să îl aprobe la întîlnirea lor de politică din 20-21 septembrie, a declarat vineri președintele Rezervei Federale Richmond, Thomas Barkin.

Se crede că Fed are mai mult loc de a ridica ratele decît băncile centrale din alte economii majore, care sînt mai fragile.

Între timp, liderii SUA, Regatul Unit, Franța și Germania au discutat despre eforturile de a revigora acordul nuclear cu Iranul din 2015, a anunțat duminică Casa Albă, deși nu au fost furnizate alte detalii.

Uniunea Europeană și Statele Unite au declarat săptămîna trecută că analizează reacția Iranului la ceea ce UE a numit propunerea sa „finală” de redeschidere a unui acord prin care Teheranul și-a restrîns programul nuclear în schimbul relaxării sancțiunilor economice.

Recall Barclays și-a redus previziunile pentru prețul petrolului Brent cu 8 dolari pe baril pentru 2022 și 2023, deoarece se așteaptă la un surplus mare de țiței pe termen scurt. Conform prognozei, prețurile gazelor în 2023 vor fi de 1283,5 USD, în 2024 - 1007,3 USD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?