X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Petrolul crește înaintea reuniunii OPEC+

5 sep. 2022,, 10:30   Economie
2014 0

Prețurile petrolului au crescut luni peste 1 dolar pe baril, continuînd să crească. Investitorii anticipează posibile mișcări ale producătorilor OPEC+ de a reduce producția și de a susține prețurile la o întîlnire mai tîrziu în cursul zilei, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pe Brent au crescut cu 2%, pînă la 94,90 dolari pe baril, după ce au crescut vineri cu 0,7%. US West Texas Intermediate a crescut cu 2% la 88,60 dolari pe baril, mai mare după ce a cîștigat 0,3% în sesiunea precedentă.

Piețele din SUA sînt închise pentru o sărbătoare oficială – Ziua Muncii.

La o întîlnire mai tîrziu luni, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, grupul cunoscut sub numele de OPEC+, ar putea decide să mențină nivelurile actuale de producție sau chiar să reducă producția pentru a susține prețurile, chiar dacă livrările rămîn limitate.

„OPEC+ va menține probabil producția suficient de strînsă pentru a menține prețul petrolului scăzut pe fondul perturbărilor cererii cauzate de reimpunerea blocajelor în anumite părți ale Chinei”, a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.


Rusia, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume și un membru cheie al OPEC+, nu sprijină în prezent reducerile de producție, iar grupul va menține probabil producția constantă atunci cînd se va reuni luni, a declarat duminică Wall Street Journal, citînd surse anonime.

În ciuda posibilității reducerilor de producție, Teng de la CMC a remarcat că există și riscuri de scădere, invocînd potențialele exporturi din Iran pe fondul discuțiilor în desfășurare privind acordul nuclear și temerile de recesiune ca două astfel de riscuri.

Prețurile petrolului au scăzut în ultimele trei luni după ce au atins un maxim multianual în martie. Petrolul este mai ieftin din cauza temerilor că ratele mai mari ale dobînzilor și limitarea răspîndirii COVID-19 în anumite părți ale Chinei, cel mai mare importator de petrol din lume, ar putea încetini creșterea economică globală și ar putea reduce cererea de petrol.

În prezent, 33 de orașe din China se află în blocare parțială sau totală, afectînd peste 65 de milioane de locuitori, potrivit estimărilor presei locale, deoarece a doua cea mai mare economie din lume aderă la politica sa strictă de zero COVID.

Discuțiile pentru relansarea acordului nuclear al Occidentului din 2015 cu Iranul s-au prelungit, deși acordul ar putea permite Teheranului să stimuleze exporturile și să îmbunătățească aprovizionarea globală.

Un diplomat occidental a declarat vineri că Casa Albă a negat că acordul ar fi legat de un organ de supraveghere nuclear al ONU care a încheiat investigațiile la o zi după ce Iranul a redeschis chestiunea.

Reamintim, BNU a ridicat prognoza pentru prețul mediu al petrolului Brent în 2022 de la 74 USD la 104,9 USD pe baril. Prețul este de așteptat să fie de 94,3 USD în 2023 și 81,4 USD în 2024.

Mai reamintim că prețurile petrolului Brent au crescut săptămîna trecută peste 100 de dolari, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la întreruperile aprovizionării pe fondul întreruperilor de livrări din Rusia, posibile reduceri de producție de către marii producători.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?