Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Petrolul crește în preț

29 mai. 2023,, 11:00   Economie
2240 0

Prețul petrolului a crescut luni, 28 mai, după ce liderii americani au ajuns la un acord provizoriu privind plafonul de îndatorare, care ar împiedica intrarea în incapacitate de plată a celei mai mari economii și a celui mai mare consumator de petrol din lume.

Cu toate acestea, temerile legate de noi majorări ale ratelor dobînzilor au limitat veniturile, relatează RBC-Ucraina citînd Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 0,9%, la 77,61 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a crescut cu 1,0%, la 73,42 dolari pe baril. Se așteaptă ca luni schimburile comerciale să fie moderate din cauza sărbătorilor din Marea Britanie și SUA.

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, au ajuns sîmbătă la un acord de principiu pentru a suspenda plafonul de îndatorare de 31.400 de miliarde de dolari și a limita cheltuielile guvernamentale pentru următorii doi ani. Ambii lideri și-au exprimat încrederea că membrii partidelor democrat și republican vor vota în favoarea acordului.

Ajungerea la un acord și apropierea de prevenirea unei situații de incapacitate de plată a datoriei SUA a reînnoit interesul investitorilor pentru activele mai riscante, cum ar fi mărfurile.


"Acordul provizoriu privind datoria a impulsionat activele de risc, inclusiv țițeiul", a declarat Tina Teng, analist la CMC Markets.

Cotațiile Brent și WTI au crescut cu peste 1% săptămîna trecută, urcînd pentru a doua săptămînă consecutiv.

Prețurile au crescut în urma progreselor înregistrate în discuțiile privind plafonul de îndatorare al SUA și după ce ministrul Energiei din Arabia Saudită, Abdulaziz bin Salman, i-a avertizat pe vînzătorii de short sellers care pariază pe scăderea prețului petrolului să fie "atenți" la probleme.

Avertismentul lui Bin Salman a fost interpretat ca un semnal că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia (OPEC+), ar putea reduce și mai mult producția în cadrul unei reuniuni care va avea loc la 4 iunie.

Cu toate acestea, comentariile oficialilor și surselor petroliere rusești, inclusiv ale vicepremierului Alexander Novak, indică faptul că al treilea mare producător de petrol din lume este înclinat să lase producția neschimbată.

Analiștii consideră că majorarea prețurilor petrolului rezultată în urma acordului privind datoriile va fi de scurtă durată.

Sustenabilitatea acestei creșteri este pusă sub semnul întrebării în condițiile în care există o probabilitate mai mare ca Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele dobînzilor în iunie, după ce rata inflației a crescut mai mult decît se aștepta în aprilie, a declarat analistul Tony Sycamore de la IG, cu sediul la Sydney.

Reamintim că președintele SUA, Joe Biden, și președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, au ajuns la un acord pentru ridicarea plafonului datoriei naționale pentru un an, care include înghețarea cheltuielilor pentru programele interne, creșterea cheltuielilor pentru apărare și veterani, introducerea de noi cerințe pentru programele federale de ajutor alimentar și modificarea unor reguli privind autorizarea energiei.

Termenul limită pentru ridicarea limitei datoriei naționale în State era 1 iunie, dar ulterior a fost amînat pentru 5 iunie. După această dată, Ministerul de Finanțe va rămîne fără bani și nu va mai putea plăti cheltuielile bugetare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?