X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Peste 40 de beneficiari ai Programului „PARE 1+1” au semnat contractele de finanțare

28 oct. 2020,, 07:40   Economie
3517 0

41 de proiecte investiționale elaborate de moldovenii migranţi sau rudele acestora vor beneficia de finanțare prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Ieri ei au semnat contractele de finanțare cu ODIMM, în cadrul unui eveniment la care a participat secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, reprezentantul Delegației UE în țara noastră, Gintautas Baranauskas.

Valoarea totală a celor 41 de proiecte este de 9,83 mil. lei, bani care vor contribui la atragerea în economie a circa 25,68 mil. lei și la crearea a circa 133 locuri de muncă, dintre care 61 de locuri de muncă pentru femei și 54 pentru tineri.

Prezentă la eveniment, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a felicitat antreprenorii și le-a urat succes în dezvoltarea afacerilor: „În pofida provocărilor generate de criza COVID-19, mă bucur să constat că numărul persoanelor interesate să-și deschidă propria afacere este în creștere. Îndemn cetățenii noștri care au revenit acasă în perioada pandemiei să-și implementeze cu mult curaj și încredere ideile de business prin intermediul Programului „PARE 1+1””, a menționat Lilia Palii.

Din 41 de proiecte aprobate pentru finanțare nerambursabilă, 13 afaceri (31,7%) sînt start-up-uri și 28 de întreprinderi (68,3%) sînt la etapa de dezvoltare. Beneficiarii vor investi remitențele provenite din activitatea desfășurată în 11 state: Italia -13, Rusia -6, Marea Britanie -5, Franța - 4, cîte 3 Germania, Romînia și Israel, cîte un solicitant din Austria, Cipru, Elveția și San Marino. Domeniile în care antreprenorii vor investi sînt servicii, agricultură și industria prelucrătoare.


Din totalul cererilor de finanțare, 16 afaceri (39%) sînt create de lucrătorii migranți, iar 25 întreprinderi (61%) fiind constituite de rudele de gradul I ale migranților, 12 afaceri (29,3%) sînt create de femei, 24 afaceri (58,5 %) sînt create și administrate de tineri.

Iulia Costin, director general al ODIMM, a încurajat antreprenorii să fie inventivi și mereu în căutare de noi oportunități pentru a reuși să dezvolte afaceri de succes.

„Fiecare afacere finanțată prin intermediul Programului PARE 1+1 înseamnă un moldovean revenit acasă. Ne bucurăm că reușim să contribuim atît la creșterea economiei naționale, cît și la reîntregirea societății. Odată cu aceasta, și mediul de afaceri din țară devine mai prosper, în mod special, în regiuni. Îi încurajăm pe toți cei care au o afacere sau o idee de afacere să o implementeze”, a subliniat Iulia Costin.

Uniunea Europeană susține financiar Programul guvernamental „PARE 1+1”. Din aceste 41 de proiecte investiționale, 20 de afaceri sînt finanțate din fonduri ale Uniunii Europene.

Menționăm că, aplicațiile beneficiarilor au fost recepționate și evaluate în regim online în perioada stării de urgență, iar contractele de finanțare au fost semnate luîndu-se toate măsurile de protecție și respectînd regulile de igienă și distanțare socială împotriva răspîndirii virusului de COVID-19.

Pentru implementarea Programului „PARE 1+1” în anul 2020 au fost planificate 40 mil. lei din Bugetul de Stat și adițional mijloace financiare din contul Programului „Suport pentru întreprinderile mici și mijlocii din zonele rurale”, finanțat de UE. Pe parcursul anului curent au fost acceptate spre finanțare 80 afaceri în sumă totală de 19,59 mil. lei, ceea ce va favoriza investiții în economie de circa 51,62 mil. lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?