COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2957
Puterea stiri: 6792
Coronavirus stiri: 7610

Pe piața Moldovei în ianuarie va crește oferta de miez de nucă

6 ian. 17:15   Economie
4852 0

Reprezentanții Uniunii Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova menționează că la sfîrșitul anului trecut speranțele producătorilor locali de nuci pentru majorarea cererii din partea cumpărătorilor europeni față de nucile în coajă nu au fost justificate.

Mai mult decît atît, nu a crescut cererea de achiziție nu numai pentru nucile de soiul moldo-ucrainean "Pescianskii", dar nici pentru nucile de soiuri străine de selecție – "Chandler", "Fernor" și alte. Prețurile en-rros de achiziție a nucilor în coajă, contrar așteptărilor fermierilor, nu a urcat mai sus de 2 dolari/kg În această situație, unele mari gospodării agricole producătoare de nuci, din primele zile ale anului 2021 își schimbă strategia: nu încearcă să vîndă nucile în coajă, dar le prelucrează – le sparg și le sortează, transmite east-fruit.com

În consecință, potrivit specialiștilor Uniunii Producătorilor de Culturi Nucifere, în curînd pe piața internă a țării vor apărea oferte suplimentare de loturi mari de miez de nucă pentru export. Se pare că vor fi sute de tone de produse care nu au fost încă contractate. Pe piață, aceasta nu va apărea în cel mai bun moment: de obicei, în prima jumătate a lunii ianuarie există o scădere a vînzărilor externe. Prin urmare, prețul de achiziție a miezul de nucă pentru export în această perioadă ar putea scădea sub 90-95 lei/kg ($5,1-5,4/kg).

Însă Uniunii Producătorilor de Culturi Nucifere speră că în a doua jumătate a lunii curente cererea din partea exportatorilor va crește, prețurile la miezul de nuci vor reveni la nivelul obișnuit - peste 100 lei/kg ($5,7/kg).

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽