Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Pe piața financiară va apărea un nou instrument, care va facilita finanțarea afacerilor

16 mar. 2022,, 13:30   Economie
2011 0

Pe piața financiară din Republica Moldova ar putea apărea un nou instrument – garanție de portofoliu de credite, emisă de către Fondul de Garantare a Creditelor (FGC) gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), transmite Noi.md.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii. Inițiativa legislativă urmează a fi dezbătută în cadrul ședinței în plen a Parlamentului.

Potrivit PROIECTULUI, Fondul de Garantare a Creditelor al ODIMM va partaja riscul de credit prin garantarea creditelor obținute de către întreprinderile mici și mijlocii de la bănci sau organizații de creditare nebancară.

Pentru a stabili necesitatea capitalizării suplimentare a FGC cu mijloace financiare, ODIMM în colaborare cu un grup de experți internaționali, a elaborat proiecțiile financiare în conformitate cu prioritățile conceptului garanțiilor de portofoliu. Astfel, se estimează alocarea a unui portofoliu de garanții financiare în valoare de un miliard de lei, ce va putea fi valorificat de bănci într-o perioadă de pînă la trei ani. Pentru a asigura alocarea plafonului respectiv de garanții financiare, este necesară capitalizarea suplimentară a FGC cu cca 200 mil lei.

În opinia autorilor proiectului, un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, implementarea unui asemenea mecanism de garantare oferă o serie de avantaje față de garanțiile individuale. Printre acestea sînt o procesare mai simplă și mai rapidă; resurse reduse din partea garantului pentru administrarea unui portofoliu de garanții cu o valoare similară, în comparație cu metoda clasică de garantare individuală; facilitarea accesului la resurse financiare pentru mediul de afaceri și majorarea volumului investițiilor generate în economie.


”Prin acest mecanism se elimină procedurile birocratice și un potențial risc de corupție. Într-un final, dorim să facilităm finanțarea afacerilor mici și mijlocii”, a specificat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?