Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Pavel Filip: În Moldova va fi creat un nou model economic

25 mai. 2018,, 10:20   Economie
5156 14

În Moldova va fi creat un nou model economic, bazat pe importul de investiții și exportul de produse.

O declarație în acest sens a făcut Pavel Filip la adunareaConfederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, eveniment care a reunit circa o sută de reprezentanți ai mediului de afaceri, relatează Noi.md.

Potrivit Serviciului de presă al Cabinetului de Miniştri, prim-ministrul le-apovestit oamenilor de afaceri despre prioritățile actualului Guvern, care vor contribui și mai mult dezvoltarea businessului, precum și despre direcțiile în care mai este necesar de depus eforturi.

Șeful Executivului a accentuat că obiectivul de bază al Guvernului la momentul actual este îndreptat spre schimbarea modelului economic al Republicii Moldova. “Modelul economic, bazat pe export de oameni și import de produse, pe consum, nu este unul care va duce la dezvoltarea țării. De aceea, reformele sînt orientate spre crearea unui nou model, bazat pe import de investiții și export de produse”, a menționat Pavel Filip.

Pavel Filip a subliniat că, în condițiile în care el vine din mediul de afaceri, cunoaște în detalii toate problemele cu care se confruntă întreprinzătorii. Premierul a menționat că are o comunicare permanentă cu antreprenorii, în cadrul întîlnirilor sistematice în teritoriu și pe platforma Consiliului Economic, și anume datorită acestui fapt au fost obținute rezultate pe acest segment. „Vreau să vă asigur că vocea businessului este astăzi auzită”, a spus premierul.

Șeful Cabinetului de Miniștri a subliniat că obiectivul de bază al Guvernului este să asigure previzibilitate și reguli clare pentru antreprenori. În acest sens, el a amintit de aprobarea, anul trecut, a politicii bugetar-fiscale pentru trei ani înainte. „Nu este nimic altceva mai important pentru mediul de afaceri, decît să știe că lucrează într-un mediu corect și previzibil”, a precizat Pavel Filip.


Premierul a menţionat, de asemenea, stabilizarea economiei și a sectorului bancar, reformele din domeniul social și cel al justiției, reforma instituțiilor cu funcții de control, reducerea numărului de acte permisive, simplificarea procedurii de raportare, perfecționarea Codului Muncii, precum și la reforma Guvernului.

Participanții la discuții au apreciat înalt evoluțiile pozitive din ultima perioadă, indicînd segmentele, care necesită mai multă atenție. Printre principalele probleme au fost menţionate: lipsa forței de muncă, rata mare a economiei informale, necesitatea de îmbunătățire a condițiilor de creditare pentru agenții economici, a legislației privind achizițiile publice, precum și adoptarea pachetului în susținerea businessului.

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova reunește 27 de membri, dintre care 15 federații, asociații patronale și profesionale, precum și 12 întreprinderi din sectoare cheie ale economiei naționale. Per total, structura reprezintă interesele a peste 3000 de întreprinderi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?