X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Participarea țării noastre la Programul Piața Unică a UE - costuri de milioane

28 noi. 2023,, 10:15   Economie
2712 2

Deputații au aprobat, în ședința plenară din 24 noiembrie, un proiect de lege care prevede ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană (UE) privind participarea țării noastre la Programul Piața Unică.

Potrivit legislativului, documentul care conține doar patru articole va permite mediului de afaceri din țara noastră să aibă acces la mai multe fonduri europene.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) susţine că participarea Republicii Moldova la „Programul Piața Unică reprezintă un progres apreciabil pe linia integrării pieței naţionale de mărfuri într-o singură piaţă comunitară deschisă liberei concurențe şi intensificarea integrării economice în spațiul Uniunii Economice.

Eficacitatea Programului, în special, cooperarea autorităților sale publice, depinde de asemenea de eficacitatea programului „Europa digitală”, întrucît aceasta va asigura interoperabilitatea digitală și infrastructurile de care au nevoie mai multe programe ale UE”, susţine MDED.

Programul ar trebui, prin urmare, să contribuie la creșterea economică și să consolideze legăturile cu hub-urile de inovare (digitală) și cu investițiile UE realizate în cadrul politicii de coeziune și al programului „Orizont Europa”, notează Noi.md cu referire la mold-street.


Autorităţile susţin că în cadrul acestui program Republica Moldova va beneficia, pe lîngă accesul la instrumentele financiare, și de acces la expertiză, experiență și bune practici ale altor state beneficiare. Bugetul total al Programului este de 4,2 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Republica Moldova și-a exprimat interesul să participe parțial la Program, la două dintre toate componentele disponibile: Supravegherea pieței; Competitivitatea IMM-urilor.

Pentru a participa la acest program, Moldova va trebui să achite şi o contribuție financiară estimată la circa 400.000 de euro (aproape opt milioane de lei) pentru perioada 2021-2027, dar beneficiile ar putea fi mult mai semnificative, dacă de ele vor beneficia companiile.

Acordul dintre Republica Moldova și UE privind participarea țării noastre la Programul Piața Unică a fost semnat în data de 8 septembrie 2023.

2
0
0
1
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?