X 

Parlicov anunță cînd vor scădea tarifele la gaz

13 sep. 21:18   Economie
7052 0

Tarifele la gaz vor scădea la începutul sezonului de încălzire. Anunţul a fost făcut făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, care însă nu a precizat despre ce reducere este vorba.

Unii experţi în energetică spun, însă, că gazul s-ar putea ieftini cu cinci lei pentru un metru cub, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Președintele "Moldovagaz", Vadim Ceban, a declarat că pentru o scădere a tarifulului pînă la 13 lei, gazul ar trebui cumpărat cu 350 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Fiţi siguri noi facem tot posibilul ca să mai avem o rundă de reducere atrifului înainte de sezonul rece. totodată nu pot da nicio cifră acum. eu sunt absolut sigur, că în iarna care vine, nici unul din consumatorii din R.Moldova nu vor avea facturi la gaze şi căldură mai mari decît anul trecu.”

Ieri, expertul în Energetică şi membrul Consiliului de observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, a declarat că tariful la gaz ar putea coborî de la 18 lei şi 0,6 bani, cît e în prezent, pînă la 13 lei. De cealaltă parte, preşedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, susţine că pentru ca tariful să ajungă la 13 lei, întreprinderea ar trebui să cumpere gaz la jumătate de preț decît în primele opt luni ale anului.


Vadim Ceban, preşedinte "Moldovagaz": „„Moldovagaz SA" actualizează lunar indicatorii de tarif pentru a îndeplini cerințele Metodologiei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie. Pe baza structurii actualului tarif și a indicatorilor stabiliți pentru anul 2023, pentru a realiza un tarif de furnizare a gazelor naturale de 13 lei, prețul gazelor naturale în trimestrul IV al acestui an ar trebui să fie de circa 350 dolari pentru 1000 m3.”

Contactat de TVR Moldova, directorul Energocom, Victor Bînzari, a declarat că, în această lună, întreprinderea vinde gaz la un preţ de 568 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Victor Bînzari, director Energocom: „Doar ANRE poate să stabilească care va fi preţul final pentru consumatori. Noi în calitate de instituţie care acum este responsabilă de a face achiziţii facem tot posibilul să avem cele mai bune preţuri. Atunci cînd preţul la bursă explodează, noi nu facem achiziţie, aşteptăm să scadă. Cînd vedem o scădere bună atunci facem achiziţii ca să avem preţuri destul d ebune pentru consumatorii din R. Moldova.”

În perioada iulie-august, Energocom a cumpărat gaz pentru consum curent şi depozitare la un preţ mediu de 400 de dolari per mia de metri cubi. Aici se adaugă însă şi alte cheltuieli.

Victor Bînzari, director Energocom: „Preţul de achiziţie a fost de 34,5 euro MW, dar să nu uităm că acel gaz pleacă în depozit, sunt chleltuieli suplimetare de a-l transporta la depozit, a-l injecta, şi a-l aduce în ţară, plus alte taxe."

Ultima ajustarea a tarifului la gaz a avut loc pe 7 iunie. Atunci, preţul unui metru cub de gaz a scăzut cu 11 lei. În prezent, consumatorii casnici achită 18 lei și 06 bani pentru un metru cub de gaz. Precizăm că R.Moldova are în stocuri peste 400 de milioane metri cubi de gaz, volum care va aproviziona malul drept al Nistrului pînă în luna ianuarie 2024.

1
0
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?