COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7823
Criza energetică stiri: 479

Parlamentul va propune Curții de Conturi să realizeze în 2022 un audit public extern în domeniul gazelor naturale

8 dec. 2021,, 11:41   Economie
1389 0

Parlamentul va propune Curții de Conturi să realizeze un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Comisia de control al finanțelor publice a aprobat, în unanimitate, raportul la proiectul de lege respectiv și îl va înainta pentru examinare în plenul Legislativului.

Auditul ar urma să fie efectuat asupra activității societăților comerciale și entităților din domeniul gazelor naturale sub aspectul conformității activităților și tranzacțiilor financiare ale acestora cu normele legale.

Misiunea de audit va fi efectuată cu derogare de la prevederile Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi și Legii privind societățile pe acțiuni care stabilește că auditul poate fi efectuat la entitatea de interes public și la societatea în care cota statului depășește 50% din capitalul social.

Deoarece cota statului în capitalul social al unor astfel de întreprinderi este sub 50%, în prezent Curtea de Conturi este limitată în efectuarea unui audit public extern.

În prezentarea proiectului, vicepreședintele Comisiei de control al finanțelor publice, Artur Mija, a explicat că necesitatea acordării Curții de Conturi a competențelor efectuării misiunii de audit la societățile comerciale din domeniul gazelor naturale rezidă în importanța majoră a acestui domeniu pentru economia țării și bunăstarea cetățenilor. În 30 de ani în Republica Moldova nu a fost realizat vreun audit public extern în acest domeniu, a subliniat deputatul.


Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, a atras atenția asupra resurselor necesare pentru efectuarea de către Curtea de Conturi a auditului public extern în domeniul gazelor naturale, menționînd totodată importanța continuării misiunilor de audit în cadrul altor entități.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X