Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Parlamentul a amînat examinarea proiectului privind limitarea plăților în numerar

1 dec. 2023,, 09:45   Economie
1992 0

Parlamentul Republicii Moldova nu a votat pentru proiectului privind limitarea plăților în numerar

Proiectul de lege privind efectuarea decontărilor în numerar va fi propus consultărilor publice în mod repetat, după ce a fost retras de pe ordinea de zi a Parlamentului, la solicitarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Proiectul de lege care prevede efectuarea decontărilor în numerar va afecta creșterea economică a țării, dar și nivelul de trai al cetățenilor, dacă va fi votat în formula actuală, a declarat deputatul fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea, transmite radiomoldova.md

„Cea mai mare sursă de venit sunt cele obținute din salariile neoficiale. Ne referim acum la 13 miliarde de lei care sunt astăzi salarii neoficiale în republică. Remitențele de peste hotare, care în majoritatea cazurilor tot sunt neoficiale reprezintă în jur de 42 de miliarde de lei. Achitările în numerar reprezintă astăzi peste 70%, deci cu cardul sunt doar 30%. Considerăm că este un proiect de lege care face lobby deschis sectorului bancar”, a declarat Bogdan Țîrdea.

Potrivit președintelui Comisiei Economie, Buget și Finanțe, Radu Marian, documentul va fi retras și propus repetat consultărilor publice pentru a fi îmbunătățit.


„Îl retragem astăzi în numele Comisiei și o să supunem consultărilor suplimentare. Proiectul într-adevăr trebuie îmbunătățit dar, vreau să amintesc că limita de efectuare (n.r. cu referire la plăți) este de 60 de mii de euro. E o sumă destul de mare și proiectul include plafonarea comisioanelor la aceste tranzacții la 0,1%”, a menționat deputatul PAS, Radu Marian.

Inițiativa legislativă privind limitarea decontărilor prevede că persoanele fizice pot efectua achitări în numerar pentru procurarea unui imobil doar dacă valoarea acestuia nu depășește 100 de salarii medii pe economie. De asemenea, în cazul unui mijloc de transport decontările vor fi limitate la 50 de salarii medii lunare pe economie, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.

Totodată, notarii nu vor autentifica contractele de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile ce depășesc valoarea a 100 salarii medii lunare pe economie prognozate.

După cum se menționează în articolului analitic Noi.md "Cum sînt conduși moldovenii spre sclavie totală", autoritățile se pregătesc să facă încă un pas spre controlul absolut al statului asupra societății prin intermediul proiectului de lege menționat mai sus. Proiectul de lege cu privire la decontările bănești nu numai că stabilește cu ce sume de numerar pot opera întreprinderile și persoanele fizice, dar chiar reglementează cîți bani poate retrage un cetățean de pe contul său bancar și în ce interval de timp.

Scopul este de a prelua controlul total asupra circulației banilor în țară. Dar încă mai avem timp să ne gîndim, să analizăm posibilele consecințe pentru viitorul politic al autorităților care implementează astfel de reforme. Încă mai există oportunități de opri tendința și de a readuce statul sub controlul societății, oferindu-i toate libertățile care i se cuvin.

8
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?