COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pagube de ordinul milioanelor de lei pentru agricultori

Pagube de ordinul milioanelor de lei pentru agricultori

Seceta din anul agricol 2019-2020 a provocat pagube de ordinul milioanelor de lei pentru agricultorii care au investit în suprafețe mari de cereale, porumb și floarea-soarelui.

Este și cazul gospodăriei agricole „AgroComplex” din raionul Ungheni, unde 450 de hectare de porumb vor ajunge...îngrășămînt pentru sol. „Statul nu o să poată să-i ajute pe toți, dar ar fi bine să fie unele pîrghii ca reeșalonarea creditelor pentru a susține agricultorii”, spune conducătorul gospodăriei agricole, Oleg Petrache, scrie agora.md.

Pentru a cultiva un hectar de porumb și ca lucrările să se facă calitativ, este nevoie de investiții de 6-7 mii de lei, estimează Oleg Petrache.


„Dacă luăm tot lanțul tehnologic, începînd de la prelucrarea solului, introducerea îngrășămintelor, cultivatul, semănatul, lucrul cu erbicidele, cultivarea, iar introducerea îngrășămintelor, adică s-au făcut investiții mari pentru a obține un rezultat bun”, estimează agricultorul munca depusă pe cîmpul de porumb. Rezultatele așteptate erau de cel puțin 8 tone de grăunțe la un hectar de porumb.

„În realitate n-o să putem strînge niciun grăunte. Roadă n-o să fie și e compromisă la 100%. Aceeași situație este pe toate cîmpurile. Practic sînt identice toate 450 de hectare pe care gospodăria le are însămînțate cu porumb”, spune conducătorul gospodăriei agricole „AgroComplex”.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului constată că seceta a produs pagube pe întreg teritoriul țării.

„Avem o situație mai grea ce ține de culturile de grupa a doua ca porumbul și floarea-soarelui deoarece deja acestea suferă de secetă nu doar în centru sau sudul țării, dar și în partea de nord se atestă suprafețe afectate”, susține Vasile Șarban, șef de direcție în cadrul MADRM. În scop de susținere a agricultorilor, Comisiile locale pentru Situații Excepționale în baza cererilor agenților economici se instituie și deja analizează suprafețele afectate pentru a stabili măsuri de suport.

De altă parte, în urma discuțiilor cu sectorul bancar, reprezentanții băncilor s-au arătat deschiși să susțină agricultorii prin măsuri de reeșalonare a creditelor.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load