X 
Cutremure stiri: 500

Pachetului Energetic III, la ce etapă de implementare se află acesta

26 iul. 2020,, 10:13   Economie
3242 0

La 24 iulie 2020, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost aprobate listele punctelor și grupurilor de intrare/ieșire ale rețelei de transport al gazelor naturale a operatorului sistemului de transport (OST) al gazelor Moldovatransgaz.

Acest fapt reprezintă un element distinct în implementarea angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Pachetului Energetic III și realizarea prevederilor legale în domeniu, susţine ANRE, transmite mold-street.com.

Determinarea listei punctelor de intrare și de ieșire ale rețelei de transport al gazelor naturale stă la baza îndeplinirii de către OST a următoarelor obligații: calcularea și aplicarea tarifelor de tip intrare/ieșire pentru serviciul de transport al gazelor naturale, rezervarea și alocarea capacității, asigurarea unui acces eficient la reţelele de transport al metanului.

Potrivit autorității de reglementare Moldovatransgaz va asigura publicarea pe pagina sa electronică și actualizarea în mod continuu a informației aferente punctelor de intrare și de ieșire, prevăzute de actele normative de reglementare aprobate de ANRE.

Furnizorii vor putea alege la care puncte este mai convenabil de rezervat capacitatea în baza informațiilor actualizate.


În plus, aceștia pot solicita transportarea gazelor naturale de la orice punct de intrare spre orice punct de ieșire.

În acest context, OST decide care este modalitatea cea mai eficientă de transportare a gazelor naturale.

OST va publica constant informaţia actualizată la punctele de intrare/ieșire cu privire la cerere şi ofertă, cu privire la capacitățile tehnice, capacitățile contractate şi capacitățile disponibile. Utilizatorii de sistem vor avea acces la informația despre parametrii de calitate ai gazelor naturale la fiecare din punctele de intrare şi de ieșire ale rețelelor de transport.

Amintim Republica Moldova s-a angajat, încă în octombrie 2011, să implementeze al Treilea Pachet Energetic al UE, cel tîrziu pînă în ianuarie 2015, dar apoi a negociat o amînare pînă în anul 2020. La acel moment se considera că țara noastră are timp berechet pentru a îndeplini aceste angajamente.

Acest pachet prevede separarea producerii de gaz de transportul, distribuția și stocarea acestuia. Astfel, distribuția va putea fi făcută de o companie independentă de cea producătoare. La fel și transportul. Din cauza unor tergiversări, angajamente asumate nu au fost îndeplinite. Așa că s-a negociat o extindere a perioadei.

Astfel în februarie 2020 Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat Planul de măsuri detaliat privind separarea operatorului sistemului de transport al gazelor naturale SRL Moldovatransgaz (OST).

Acesta prevede implementarea procesului de separare în 12 etape distincte, pe parcursul cărora se vor realiza 23 de acțiuni de bază și 61 de acțiuni suplimentare care urmează a fi îndeplinite pînă pe 1 octombrie 2020.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав