X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Pachetul de măsuri fiscale a fost promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial

6 sep. 2019,, 18:20   Economie
2893 1

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a promulgat un pachet de măsuri fiscale convenite anterior cu Fondul Monetar Internațional. Legea respectivă a fost publicată împreună cu decretul șefului statului în Monitorul Oficial.

Potrivit acestui document, începînd cu 2020 în Moldova, plata pentru poluarea mediului va crește cu 20%. Proiectul mai propune impunerea contribuțiilor de asigurări sociale asupra tichetelor de masă, achitate de angajator (18%) și angajat (6%), precum și majorarea cotei TVA în sectorul HoReCa de la 10% la 20%.

Legea prevede, de asemenea, că persoanele cu un venit anual de peste 360 de mii de lei nu vor mai avea dreptul la scutirea personală de impozitul pe venit, care constituie 24 de mii de lei. Impozitarea generală va fi folosită la calcularea creșterii de capital: 100% pentru persoanele juridice și 50% pentru persoane fizice. Va crește și mărimea impozitului pe venit reținut la sursa de plată de la 7% la 12%.

Persoanele fizice care primesc prin poșta internațională bunuri în valoare de peste 200 de euro de la persoane juridice (B2C - afaceri pentru consumator) vor plăti TVA, taxe vamale și accize. În același timp, limitele actuale pentru celelalte categorii și metode de importare a mărfurilor vor rămîne neschimbate: limita neimpozabilă pentru persoanele fizice care importă mărfuri va fi de 300 de euro pentru transportul terestru sau 430 de euro pentru transportul aerian și maritim.

Modificările sus-menționate intră în vigoare la 1 ianuarie 2020.


În același timp, din Codul fiscal au fost excluse prevederile care permit scăderea venitului impozabil cu 500 de mii de lei la evaluarea veniturilor prin metode indirecte - această măsură va fi aplicată începînd cu 2022.

Cu toate acestea, începînd cu 6 septembrie, a fost anulată interdicția privind controalele fiscale a agenților economici pentru perioada de pînă la 1 ianuarie 2018. Această interdicție a fost prevăzută de articolul 16 din Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, iar acum ea este anulată.

Anterior, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a menționat că introducerea modificărilor și completărilor la legislația fiscală și vamală este una dintre condițiile pentru reluarea programului de cooperare cu FMI. Ea a menționat că obiectivul principal al proiectului de lege este de a acoperi „gaura” din bugetul de stat de 2 miliarde de lei, care a apărut ca urmare a măsurilor preelectorale, luate în 2018 de conducerea anterioară, de a păstra toate cheltuielile și investițiile sociale planificate, precum și de a relua finanțarea partenerilor externi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?