Pachet de 63,8 la sută din acțiunile Moldindconbank, scos la licitație

Pachet de 63,8 la sută din acțiunile Moldindconbank, scos la licitație

Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a anunțat că scoate la licitație cu strigare, pe piața reglementată a Bursei de Valori, ca pachet unic, 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank. Licitația se va desfășura în perioada 18-20 martie, precizează un comunicat difuzat astăzi de APP.


Prețul inițial de vînzare este de 240,74 lei pe acțiune, iar valoarea tranzacției se ridică la 764,05 milioane de lei. Pachetul ce urmează a fi licitat include 3 173 751 de acţiuni ordinare nominative de clasa I, emise de Moldindconbank.


"Acţiunile expuse spre vînzare pot fi procurate doar de persoanele care au obţinut permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale a Moldovei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 202/2017 privind activitatea băncilor", menţionează Agenţia Proprietăţii Publice.


APP, în numele Guvernului, a procurat, la 18 februarie, la Bursa de Valori a Moldovei 63,89% din acțiunile nou-emise ale Moldindconbank, pentru a le vinde ulterior. Condiții egale de participare la licitație și de vînzare sînt oferite atît potențialului achizitor, semnatar al Antecontractului, cît și altor potențiali achizitori care dețin aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.


Pînă în prezent, o permisiune în acest sens din partea Băncii Naționale a Moldovei a primit doar un investitor bulgar, „Doverie–Invest”. Reprezentanții companiei bulgare au spus că ultimele evoluții din sistemul bancar moldovenesc i-au determinat să vină cu investiții în Republica Moldova. Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului Republicii Moldova și compania din Bulgaria, au semnat, la 13 februarie, Antecontractul cu privire la cumpărarea acțiunilor nou-emise de Moldindconbank.


Moldindconbank este o bancă sistemică, fiind a doua cea mai mare bancă pe piaţa locală, cu o pondere de aproximativ 23,2 la sută din depozitele persoanelor fizice din sectorul bancar şi cu un număr de circa 604 mii de deponenţi persoane fizice. Totodată, Moldindconbank este poziţionată drept lider al sectorului bancar după numărul de carduri aflate în circulație pe piaţa locală, cu o cotă de 37,8%. De asemenea, Moldindconbank exercită o influenţă mare asupra economiei naţionale la capitolul finanţarea majorităţii sectoarelor economice, dar şi prin rolul său semnificativ (locul 2) în ce priveşte volumul plăţilor ordinare şi trezoreriale.


BNM a blocat, pe 20 octombrie 2016, un grup de acționari ai Moldindconbank, care acționau concertat, prin achiziționarea și deținerea unei cote substanțiale în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, încălcînd astfel prevederile Legii instituțiilor financiare. În urma anulării acțiunilor suspendate, au fost emise acțiuni noi, în conformitate cu prevederile Legii privind piața de capital. Aceste acțiuni noi au fost evaluate de o companie internațională de renume și au fost expuse spre vînzare la bursă, însă nu au fost solicitate.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load