X 
Criza energetică stiri: 1484
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3379

Ostalep: "Nu trebuie să speculați și să numiți creditele drept ajutor"

24 sep. 03:20   Economie
1598 0

În Moldova, în ultima perioadă au loc speculații cu privire la conceptul de ajutor, cu care sînt numite și împrumuturile pur comerciale luate de autorități, dar cu vor fi rambursate cu dobândă de către toți cetățenii.

Această opinie a fost exprimată de directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, expertul în domeniul securității, fost ministru adjunct al Afacerilor Externe, Valeri Ostalep, vorbind în cadrul emisiunii ”Teritoriul Libertății” cu Lilia Burakovski, relatează Noi.md .
"În ultimele șase luni, am văzut adesea speculații cu privire la conceptul de "ajutor". Ni se spune că primim mereu ajutor financiar, se anunță că repararea drumului este finanțată de o astfel de organizație internațională. Iau intenționat iau și mă uit ce înseamnă a fost finanțat, ce fel de concept este acesta. Mă uit. Desigur, este vorba despre un credit pe care cine îl va rambursa? Corect - noi. Deci, acesta nu este un ajutor. Aceasta se numește credit, iar creditul îl rambursăm noi. Deci, nimeni nu ne-a dat nici un ajutor. Ni s-a acordat un împrumut, pe care, desigur, îl vom returna ", a remarcat Valeri Ostalep.

El a mai spus că este curioasă și istoria privind împrumutul de 300 de milioane de euro oferit Moldovei de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

"Vom primi bani pentru a cumpăra gaze din alte locuri, iar acest lucru se numește ajutor. În general, aceasta este o formulă foarte convenabilă atunci cînd vei cumpăra numai de la mine, adică nu vei avea libertatea de alegere. Va fi de două ori mai scump acolo, și este clar de ce. Dar acesta este un împrumut. Atunci de ce îl numești ajutor? Acesta este păcatul autorităților și este foarte nedrept, pentru că aceștia sînt banii noștri. Înțeleg dacă ni s-ar împrumuta o anumită sumă și noi am returna-o. Dar cînd este vorba despre un credit... Aceasta este o relație pur comercială și de ce ne spuneți povești despre ajutor? Doar acesta nu este chiar un ajutor. Cînd iei un credit de la bancă, oare acesta este ajutor din partea băncii? Nu, aceasta este o relație pur comercială", a subliniat Valerii Ostalep.

16
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав