OSCE: Misiunea de observare a alegerilor din Moldova este în pericol

OSCE: Misiunea de observare a alegerilor din Moldova este în pericol

O sfadă privind bugetul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pune în pericol eforturile de planificare a misiunilor de observare a alegerilor viitoare din Ucraina și Republica Moldova, au declarat joi diplomați din cadrul organizației, reuniți la Viena, transmite IPN cu referire la agerpres.ro.

Sursa menționează că Franța se opune aprobării bugetului pentru 2019 al organizației, de circa 138 de milioane de euro (158 de milioane de dolari), afirmând că state central-asiatice bogate în resurse energetice nu plătesc o cotă corectă de contribuție.

„Această situație este nejustificată și nesustenabilă. Este o sfidare la adresa unui multilateralism credibil”, a transmis pe Twitter ambasadoarea Franței pe lângă OSCE, Veronique Roger-Lacan, săptămâna trecută.

SUA contribuie cu 13% la bugetul OSCE, în timp ce Marea Britanie, Franța, Germania și Italia asigură în jur de 10% fiecare. În schimb, state precum Uzbekistan și Kazahstan au o contribuție de 0,2% fiecare, iar Rusia, de 4%.

Potrivit unui diplomat de la Viena, Franța refuză să aprobe bugetul anual dacă baremele de contribuție nu vor fi modificate. Ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak, care a preluat președinția prin rotație a OSCE în ianuarie, a lansat un apel la compromis cu ocazia reuniunii celor 57 de state membre, joi, la Viena.

„Deja am auzit că va fi afectată capacitatea (Biroului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului al OSCE) de a se pregăti misiuni importante de monitorizare de alegeri”, a avertizat Lajcak.

Finanțarea misiunii de monitorizare a conflictului din estul Ucrainei, formată din aproape 800 de persoane neînarmate, nu va fi însă afectată de impasul bugetar. Aceasta se face dintr-un buget separat, aproape egal cu bugetul general anual al OSCE, menționează DPA.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load