Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Opinie: "Trebuie să revenim la sistemul de reglementare săptămînală a prețurilor la combustibil"

25 feb. 2021,, 10:30   Economie
2370 0

În Moldova trebuie de revenit urgent la sistemul de reglementare săptămînală a prețurilor la carburanți.

Această opinie a fost exprimată de către doctorul în economie, Mihail Poisic, comentînd pentru eNews situația în care unele benzinării deja pentru a treia oară într-o lună au majorat prețurile la benzină, motorină și gazul lichefiat.

El a menționat că, așa cum se întîmplă în țara noastră, "fără înțelegere", pe 24 februarie, companiile naționale au anunțat deja pentru a cîta oară în ultimul timp creșterea prețurilor la combustibil. În același timp, creșterea cu 50-65 de bani a avut loc la doar o săptămînă după ultima creștere a prețurilor la benzină, motorină și gaz lichefiat.

Se pare că logica este evidentă. Cresc cotații mondiale, atît la petrol, cît și la produsele petroliere. Dar expertul se întreabă cît de adecvate sunt aceste dinamicii prețurilor la benzinăriile moldovenești, care imediat "reflectă" aceste schimbări? Și de ce, atunci cînd cotațiile mondiale merg în jos, traderii noștri petrolieri nu reacționează la ele cu săptămînile, explicînd lipsa de grabă prin faptul că, spun ei, trebuie să-și vîndă carburanții procurați mai devreme la prețurile anterioare?

"Cumva, se pare că toată lumea se termină, literalmente, într-o zi. Și prețurile la vecinii noștri cu minus accizele sunt mult mai mici", a menționat Mihail Poisic.


Analizînd în permanență toate aceste fapte, el a ajuns la concluzia că mai multe companii au monopolizat demult această piață, înaintînd în Parlament inițiativele legislative respective.

"De aceea, astăzi nu este o problemă organizarea sincronizării dictatului prețurilor cartelurilor și "eutanasierea" vigilenței Consiliului Concurenței. Cu toate acestea, rezolvarea problemei se află la suprafață. Este necesar, în regim de urgență, de revenit la sistemul de reglementare săptămînală a prețurilor de către specialiștii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, anulată nechibzuit în 2019. Și atunci, fiecare procent adăugat suplimentar nu va sustrage de la consumatori cîte 10 milioane de dolari pe an", a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?