Opinie: Platformele online nu pot înlocui reţeaua de comerţ cu amănuntul

Opinie: Platformele online nu pot înlocui reţeaua de comerţ cu amănuntul

Tot așa cum comerțul offline nu a înlocuit piețele, cel electronic nu-l va înlocui pe cel cu amănuntul, însă ele se vor afla într-o concurență acerbă.


Este opinia expusă pentru Noi.md de către expertul în economie Veaceslav Ioniţă, comentînd soarta de mai departe a magazinelor obişnuite.


„Chiar și în Occident piețele își au propria nișă, dar comerțul online este eficient, comod și economisește mult timp, spune Veaceslav Ioniță. – Printre noi există oameni, pentru care cumpărăturile sau terapia prin intermediul cumpărăturilor face parte din viața lor, pentru ei este important să meargă prin magazine, să aleagă, să cumpere sau să privească, ca la muzeu. Alții doresc să comande produsele fără a ieși din casă», a menţionat Veaceslav Ioniţă, specificînd că datorită comerțului online, poșta moldovenească a primit a doua viață, prin ea trece un flux mare de mărfuri. 


Azi țările dezvoltate încep să cugete asupra impozitării magazinelor online. De obicei, TVA este plătită în țara de consum, însă, dacă nu mai există hotare, apare întrebarea impozitării corecte. Ea apare nu în zadar, la noi cererea pentru mărfurile magazinelor online crește. 


Totuşi, în opinia lui V.Ioniță, Moldova are două mari probleme. Prima – cheltuielile mari de transport. A doua ține de metodele de achitare și de garanții. Din cauza problemelor de livrare, a coletelor care dispar în drum spre destinatar, mulți comercianți, branduri cunoscute, nu-și pun mintea cu Moldova. 


„Azi există rețele întregi de magazine, pentru care Moldova este interzisă. Din cauza transportării scumpe, mulți cetățeni nu pot procura de peste hotare marfa necesară, mai scumpă. De aceea, deocamdată, este dezvoltat comerțul online ”gri”, de livrarea mărfurilor cumpărate online în Occident răspund comercianții privați”, spune Veaceslav Ioniță.


Însuși expertul este un utilizator activ al magazinelor-online străine, unde cumpără totul pentru vila sa. Dar nu folosește platformele online moldovenești din cauza subdezvoltării lor. Deocamdată, o singură comandă nereușită i-a tăiat expertului dorința de a apela la aceste servicii. 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load