Opinie: Anularea taxelor va facilita situaţia vinurilor moldoveneşti în Rusia

Opinie: Anularea taxelor va facilita situaţia vinurilor moldoveneşti în Rusia

După anularea de către Rusia, începînd cu 1 ianuarie, 2019, a taxelor vamale pentru livrările de vinuri din Moldova, producţia vinicolă din Moldova va avea mai multe oportunităţi de a-şi extinde prezenţa pe piaţa rusă, caracterizată printr-o concurenţă înaltă.


Este opinia expusă de deputatul în Parlamentul RM din partea Partidului Socialiştilor, economistului Vladimir Golovatiuc, care a comentat rezultatul vizitei recente la Moscova a preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, şi înţelegerile realizate cu preşedintele FR, Vladimir Putin, în cadrul emisiunii „Mecanismul de acţiune” cu Elena Leviţkaia-Pahomova, de la postul de televiziune NTV-Moldova, informează Noi.md.


astfel, deputatul a amintit că pe piaţa de vinuri din Rusia se înregistrează o concurenţă foarte dură. Plus la aceasta, anterior, Moldova şi-a cedat nişa de pe această piaţă datorită calităţii deseori proaste a producţiei livrate şi acest lucru nu este un secret. 


„Pînă la primele măsuri restrictive, adoptate de Rusia acum 12-13 ani, livrările noastre de producţie vinicolă în FR se cifrau la $ 250 mln., noi aveam un rating destul de înalt pe piaţa de vinuri din Rusia. În prezent, exporturile de produse vinicole din Moldova în UE sînt sub $ 50 mln., adică exporturile în UE sînt inferioare volumelor exportate în Belarus”, a specificat Vladimir Golovatiuc. 


Potrivit lui, aceasta este cauza pentru care Moldova nu are alte variante de alternativă pentru piaţa rusă. „Totuşi, este nevoie să creştem calitatea producţiei, este necesară o politică de preţuri şi nu este neapărat nevoie ca vinurile sînt fie dintre cele mai ieftine. Nu. Vinul trebuie să fie bun. Consumatorul rus deja a priceput care este gustul vinului bun. Acesta din urmă poate să fie scump, dar trebuie să fie bun. Deocamdată, vinificatorilor noştri le venea greu pe piaţa rusă, inclusiv din cauza concurenţei puternice şi a taxelor vamale, totuşi anularea acestora va contribui la creşterea substanţială a livrărilor de vinuri moldoveneşti spre Rusia”, a subliniat economistul.


De asemenea, el consideră că Moldova ar trebui să aibă un program de stat care să promoveze exporturile moldovenești, şi nu numai vinul și alcoolul tare. "Ar trebui să fie organizate tîrguri, degustări, ambasade, trebuie să se implice ample ambasade le, serviciile consulare. Sînt importante nu numai Moscova și Sankt-Petersburg, ci întreaga Rusie, pentru că este o ţară imensă. Iar ceea ce nu merge în Moscova și partea europeană poate fi realizat cu succes în alte regiuni ", a declarat Vladimir Golovatiuc.


Potrivit lui, nu numai producătorul, exportatorul, dar și lucrătorii, localităţile în care se află vinăriile, bugetul, care încasează impozitele, întreaga țară vor avea de profitat din implementarea programului de stat de sprijin a exporturilor. "Prin urmare, ar trebui să fie un program de stat, statul ar trebui să își asume funcția de promotor și să împingă, să promoveze", este de părere Vladimir Golovatiuc.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load