Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Oleg Cosîh: "Moldova este participantă la Marele război al gazelor"

14 noi. 2022,, 11:00   Economie
3445 0

Moldova este participantă la Marele război al gazelor, iar multe dintre elementele sale sînt acoperite de "ceața războiului", în timp ce altele devin subiectul unei manipulări evidente.

Această opinie a fost exprimată de expertul economic Oleg Cosîh, vorbind în emisia postului de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a atras atenția asupra faptului că în formula prețurilor a fost introdusă componenta spot, ceea ce face ca prețul energiei să fie imprevizibil. În plus, pentru prima dată în istoria Moldovei, guvernul cheltuiește fonduri bugetare pentru a achita importul de energie. Problema datoriei malului drept nu a fost soluționată. Mai mult, un compromis la această temă nici măcar nu se preconizează. Partea moldovenească efectuează un audit, dar parametrii săi nu corespund acordului semnat anterior de părți, ceea ce înseamnă că este probabil ca acestea să fie contestate.

Oleg Cosîh a menționat că, în ciuda acuzațiilor de neîndeplinire a contractului, partea moldovenească nu dă în judecată Gazprom.

Moldova are 300 de milioane de euro fonduri de credit pentru achiziționarea de gaze. În același timp, el este achiziționat nu de la producători, ci de la companii comerciale, iar originea "combustibilului albastru" rămîne necunoscută.


În același timp, în Republica Moldova este pompată intens cu resurse compania de stat Energocom, care primește în grabă toate pîrghiile necesare (licențe, permise, acces la platformele de tranzacționare externe), ceea ce îi va permite să intre în industria gazelor, unde vînzările se ridică la 20 de miliarde de lei pe an.

Expertul economic a menționat că Energocom, care în prezent nu are nicio infrastructură și a trăit pînă acum din dobînzile din revînzarea energiei electrice, poate obține dreptul de proprietate asupra proprietății Moldovagaz. Anterior s-a anunțat despre un gaj sub forma unui sistem de tranzit al gazelor - un activ valoros, a cărui valoare reală este mult mai mare decît cele 1 miliard de lei anunțate.

"Toate aceste fapte disparate se unesc într-un puzzle, a cărui esență este preluarea controlului asupra sistemului de gaze din Moldova. Scopul este unul banal: să obțină super profituri în segmentul cheie - energetic. Pentru că orice producător de gaze poate fi obligat să reducă prețurile de vînzare, dar consumatorul final, vrăjit de cuvintele spot, conjunctură, împrumuturi, abatere, nici măcar nu va ști despre asta, continuînd să plătească conform tarifelor deja stabilite", a subliniat Oleg Cosîh.

9
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?