COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

O parte din companiile de asigurări din Moldova riscă să intre în faliment

O parte din companiile de asigurări din Moldova riscă să intre în faliment

După liberalizarea tarifelor pe piața de asigurări din Moldova va crește inevitabil concurența, iar o parte din companii cu deficit de active și subcapitalizate vor deveni insolvabile.

Acest lucru a fost declarat de președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Valeriu Chițan, relatînd deputaților Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe despre schimbările de pe piața asigurărilor, transmite Noi.md.

El a menționat că în 2018 pe piața de asigurări activitatea licențiată a fost desfășurată de 14 asigurători și de 62 brokeri. Piața a resimțit o ușoară creștere a primelor brute subscrise, valoarea totală constituind peste 1,5 miliarde lei sau un spor de 5%, față de anul 2017.


Cu referire la structura pieței de asigurări, președintele CNPF a spus că aceasta rămîne orientată spre asigurări generale, ponderea cărora constituie peste 90%, iar asigurările de viață cifrându-se doar la 7%.

”Prin urmare, piața este specializată și în același timp interdependentă de asigurările auto, care cumulativ însumează 2/3 din cifra de afaceri. La moment, piața de asigurări este mai puțin receptivă standardelor și bunelor practici”, a ținut să sublinieze Valeriu Chițan.

Potrivit lui, în acest sens, CNPF implementează un proiect de asistență cu Banca Mondială, obiectivele căruia sînt consolidarea cadrului de reglementare a pieței de asigurări cu identificarea punctelor slabe în domeniu, revizuirea cerințelor privind formarea rezervelor, calculul despăgubirilor, auditul, standardele de guvernanță corporativă.

De asemenea, experții Băncii Mondiale au efectuat un diagnostic al pieței de asigurări, efectuat prin prisma practicilor de stabilire a tarifelor RCA, de constituire a rezervelor de gestiune a despăgubirilor, inclusiv analiza pieței în contextul demarării proceselor de liberalizare tarifară

În context, Valeriu Chițan a ținut să-și exprime regretul că, de rînd cu tergiversarea procesului de restructurare a sectorului s-au perpetuat și indeciziile de liberalizare a tarifelor RCA. Astfel, potrivit lui, CNPF a fost în situația de a se preocupa, concomitent, cu ajustarea normelor prudențiale și de întocmirea cadrului metodologic aferent modului de calculare de către asigurători a primei de asigurare. Introducerea, de la 1 iulie curent, a tarifului de referință la asigurarea RCA, calculat de CNPF, și aplicat de asigurător în perioada de tranziție la regimul de liberalizare, are menirea de a atenua eventualele turbulențe pe piață, precum și de a oferi companiilor șanse de revigorare.

Valeriu Chițan a menționat că o problemă dificilă o constituie subcapitalizarea companiilor de asigurări: Astfel, potrivit estimărilor, doar cîteva companii de asigurări dispun de active eligibile. Ceilalți participanți ai pieței de asigurări urmează să-și revizuiască planurile de afaceri, să-și redimensioneze portofoliul de contracte și, respectiv, de obligații.

În opinia lui, agenda autorității de supraveghere cuprinde măsuri imediate prin dispunerea regimului de redresare și/sau remediere financiară și/sau regimului de administrare specială.

În această ordine de idei, președintele CNPF a reiterat poziția autorității de supraveghere potrivit căreia acționariatul companiilor de asigurări fără echivoc trebuie să se pregătească pentru infuzii de capital, în caz contrar o liberalizare competitivă a tarifelor RCA inevitabil va acutiza concurența, în consecință o parte din companii cu deficit de active și subcapitalizate vor deveni insolvabile.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load