X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O inițiativă care a stîrnit controverse revine în atenția guvernării

14 mar. 2018,, 10:10   Economie
2545 0

Proiectul de lege care are drept scop reducerea presiunilor asupra mediului de afaceri, cunoscut drept „decriminalizarea infracţiunilor economice”, a fost readus în discuție la Ministerul Economiei, comunică Noi.md.

La ședința de lucru, prezidată de ministrul Chiril Gaburici, au participat reprezentanții partenerilor de dezvoltare, ai comunității de business și ai societății civile, după ce la 5 februarie Guvernul a decis ca Ministerul Economiei să definitiveze proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției.

„Ne propunem să eliminăm abuzurile din partea organelor de drept, care afectează semnificativ activitatea economică. Acest proiect de lege are scopul de a lua presiunea de pe business”, a reiterat Gaburici.

În urma discuțiilor cu mediul de afaceri, s-a propus excluderea din proiect a prevederilor care generau neclarități și anume: atribuțiile de urmărire penală ale Serviciului Vamal nu vor mai fi anulate; nu vor mai modificate competențele următoarele organe de drept: Centrul Național Anticorupție, Procuratura, Poliția, Poliția de Frontieră. Totodată, s-a renunțat la modificarea procedurii de citare, la includerea unui nou articol – contravenția flagrantă, precum și la mecanismul de neîncepere a urmăririi penale în baza executării prescripției organelor de control.

De asemenea, s-a propus ca persoana să fie liberată de pedeapsa penală doar dacă a săvîrșit pentru prima oară una dintre următoarele infracțiuni economice - practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, practicarea ilegală a activităţii financiare, pseudoactivitatea de întreprinzător, evaziunea fiscală a întreprinderilor; transportarea, păstrarea sau comercializarea mărfurilor supuse accizelor.


Complementar, este prevăzut expres că liberarea nu se va aplica dacă fapta a fost săvîrșită cu aplicarea constrîngerii psihice sau fizice, s-a soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau a fost săvîrșită de un grup criminal organizat.

Totodată, în proiectul de lege s-au păstrat amendamentele ce țin de reducerea pedepsei și majorarea penalităților, introducerea pedepsei penale pentru autorități la tergiversarea emiterii actelor permisive și la efectuarea abuzivă a controalelor, limitarea organelor urmăririi penale în procesul de efectuare a perchezițiilor și ridicare a bunurilor, limitarea ridicării bunurilor care ar stopa activitatea de business etc.

Participanții la discuții urmează să examineze modificările propuse de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, astfel încît la următoarea ședință proiectul să fie definitivat.

Iniţiativa guvernării a stîrnit îngrijorarea Asociaţiei Investitorilor Străini din Moldova. Totodată, Centrul de Politici şi Reforme au atras atenţia că, prin promovarea proiectului privind decriminalizarea unor infracţiuni de ordin economic, Republica Moldova se înscrie într-o listă de ţări care doar mimează lupta cu corupţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?