O firmă afiliată fostului adjunct al lui Plahotniuc va importa gaze din Turcia

29 sep. 08:45   Economie
3573 0

Firma East Gas Energy Trading SRL, afiliată unui fost adjunct al lui Vladimir Plahotniuc, va importa gaze din Turcia în Republica Moldova, începînd cu 1 octombrie 2023.

Un anunț în acest sens a fost făcut joi, 28 septembrie, de compania de stat turcească Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ), care anunţă semnarea unui contract cu firma moldovenească pentru livrarea a două milioane metri cubi de gaze pe zi, fără a prezenta informații despre prețul şi durata livrărilor, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.

Turcia va reexporta gaze

În comunicat, s-a subliniat că președintele și directorul general BOTAȘ, Burhan Özcan, și directorul general al East Gas Energy Trading Company, Nicolai Gaborak, au semnat acordul și au declarat: „Pînă în prezent, exporturile de gaze naturale în Grecia, Bulgaria, Ungaria şi România s-au realizat prin conductă... BOTAŞ, care a încheiat acorduri critice pe această temă, va transfera 2 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi în Moldova în cadrul acordului, începînd cu 1 octombrie”.

Acest volum ar fi suficient pentru a asigura livrări anuale de peste 700 milioane metri cubi, ceea ce este mai mult de jumătate din consumul Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană.


BOTAȘ susţine că negocierile continuă şi cu alte țări și companii pentru noi acorduri de export şi spune că este garanția securității aprovizionării cu energie a Europei prin acordurile de export pe care le-a semnat unul după altul.

„BOTAŞ continuă să încheie noi acorduri de export profitînd de investiţiile sale în infrastructură, sistemul de transport avansat, amplasarea geografică şi avantajele oferite de această infrastructură puternică", se precizează în comunicatul companiei turce.

Totodată aceasta susţine că scopul este de a face din Turcia un hub comercial de gaze naturale. Menţionăm că Turcia, care are surse de gaze reduse pentru consumul propriu, importă gaze din Rusia şi Azerbaidjan şi găzduieşte o infrastructură majoră de import de gaze naturale lichefiate (GNL), vrea să fie un furnizor alternativ pentru pieţele de gaze mai mici din sud-estul Europei.

Astfel că este foarte posibil că livrările din Turcia să fie de fapt un reexport de gaze.

Miercuri, Botas, compania naţională de petrol şi gaze din Turcia, a semnat un acord pentru a livra pînă la 1,5 miliarde metri cubi de gaze firmei OMV Petrom din România, într-o tranzacţie care se va derula pînă în primul trimestru din 2025. De asemenea, anul acesta Turcia a semnat acorduri de furnizare cu Bulgaria şi Ungaria.

Cine stă în spatele East Gas Energy Trading

În comunicat este menţionat că East Gas Energy Trading, "joacă un rol activ. rol în regiune și în special pe piața energetică din Republica Moldova”.

Aceasta chiar dacă firma nu a avut activitate pe piaţă pînă în 2023, iar licenţa de activitate pe piaţa gazelor a obţinută în aprilie 2022.

Conform datelor publice, East Gas Energy Trading SRLa fost înregistrată în aprilie 2020 şi este administrată de Vitalie Șeptefraț, care a făcut parte în trecut din Consiliul de administrare al Moldovagaz.

Firma are patru fondatori: Mircea Maleca cu 30%, Vitalie Șeptefraț - cu 20%, Ecer Invest SRL (fondată și administrată de Adriana Popescu) - 20% și H Kapitalz SRL (fondată și administrată de Maria Cebotari) - 30%.

Deocamdată nu este clar cine vor fi consumatorii acestor gaze

2
3
0
1
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?