Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

O companie din Moldova și-a redus capitalul social

15 noi. 2021,, 10:15   Economie
2851 0

Eurotransgaz SRL, o subsidiara a grupului Transgaz din România, a anunțat despre reducerea capitalului social cu peste 267 milioane lei: de la circa 1,199 miliarde lei, la 931,5 milioane lei, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.

Compania nu oferă o explicație a reducerii atît de semnificative a capitalului social al Eurotransgaz, dar aceasta ar putea avea legătură și cu deducerea TVA dar și cu tranzacția cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare.

Potrivit raportului Transgaz pentru primele 9 luni ale acestui an, la finele trimestrului III, creanțele aferente TVA ale subsidiarei Eurotransgaz constituiau 69,22 milioane lei românești (circa 288 milioane lei moldovenești la cursul de schimb). Acestea reprezintă creanțe la buget formate de la TVA deductibil prin procurările de servicii și materii prime aferente procesului de construcție a rețelelor de distribuție gaze care este gestionat de către Vestmoldtransgaz.

Menționăm că, în august 2021, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a devenit asociat cu 25% din capitalul social al Vestmoldtransgaz, preluînd această cotă de la Eurotransgaz.

Înființată în 2014 de către Guvernul Republicii Moldova, Vestmoldtransgaz deține și administrează segmentul din Republica Moldova al conductei Iași-Ungheni-Chișinău și oferă servicii de transport gaze naturale în Moldova.


În martie 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, adică de Transgaz, cu un preț de 180,2 milioane lei (circa 8,8 milioane de euro) și cu angajamente investiționale de pînă la 93 milioane de euro în următorii doi ani.

Investițiile Transgaz în construcția segmentului de conductă de gaz Ungheni-Chișinău s-au făcut anume prin Eurotransgaz, care treptat și-a majorat capitalul social cu sute de milioane de lei.

Datele companiei românești arată că de la finele anului 2017, cînd a fost creată Eurotransgaz SRL și pînă în octombrie 2021, Transgaz a investit în capitalul social al acesteia, respectiv în Republica Moldova, circa 59 milioane de euro sau aproape 1,2 miliarde lei.

În consecință, Eurotransgaz a ajuns a fi una dintre cele mai mari companii din Republica Moldova după valoarea capitalului social.

Cu toate acestea din cauza lipsei gazelor și activității de transport a acestuia de către Vestmoltranagaz, compania Eurotranagaz generează doar pierderi.

Astfel, în 2020 acestea au urcat la 16,9 milioane lei, în timp ce în 2019 pierderile au constituit 6,2 milioane lei. În aceeași perioadă Vestmoldtransgaz a generat pierderi de 21 milioane lei, iar în 2019 - de 22,6 milioane lei.

Mai adăugăm că raportul pentru trimestrul III al anului 2021, arată că Transgaz, operatorul tehnic care vehiculează 90% din gazele naturale consumate în România, are la finele primelor nouă luni un profit net de 112 milioane lei românești, în scădere cu 45%, şi venituri din activitatea de exploatare în valoare de 954 milioane lei, cu 5% mai mici decît în perioada similară din 2020.

Același raport arată că BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz SRL cu cota de 25%, prin depuneri de fonduri în sumă de circa 415 milioane lei, din care 394,16 milioane lei au fost înregistrați ca aport în capitalul statutar, iar diferența de aproximativ 20,81 milioane lei a fost recunoscută ca prime de capital.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?