X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

O companie daneză spune că gestionează 10% din terenurile agricole din Moldova

30 mar. 2023,, 18:30   Economie
3035 0

Agreena, companie concentrată pe impactul climatic și tehnologie financiară cu cea mai mare platformă de certificare a carbonului din sol la nivel global, anunță obținerea unei finanțări de 46 de milioane de euro din seria B, intensificând operațiunile la nivel local, în Republica Moldova.

Condusă de HV Capital, unul dintre liderii pieței de venture capital din Germania, cu un portofoliu divers de investiții în start-up-uri în diferite stadii de evoluție, runda are o componentă interesantă de noi investitori, printre care fondul de impact social AENU și Anthemis, axat pe proiecte fintech, potrivit unui comunicat de presă.

Majorarea de capital vine și cu o dublare a acționariatului existent, alăturându-se investitorul din sectorul alimentar Gullspång Re:food, precum și investitorul în tehnologie Kinnevik și fondul de export și investiții din Danemarca, scrie mold-street.com.

Potrivit comunicatului, noua rundă de finanțare considerabilă încheiată de Agreena vine la doar un an după runda precedentă seria A de 20 de milioane de euro.

De atunci, Agreena și-a dezvoltat activitățile de 10 ori, extinzându-și amprenta geografică pentru a acoperi terenuri agricole în 16 țări europene și a încheiat parteneriate cu ferme care înglobează peste 600.000 de hectare, pentru a le ajuta să facă tranziția către agricultura regenerativă, având un impact climatic pozitiv.


Potrivit comunicatului, în Republica Moldova, Agreena gestionează deja 170.000 hectare de terenuri agricole, prin parteneriatul exclusiv cu firtma locală Proteh Agro SRL, deținută de Andrei Pavlenco. Cele 170.000 de hectare reprezintă circa 10% din suprafața terenurilor arabile din țara noastră, care la începutul anului era de circa 1,72 milioane de hectare, potrivit datelor Agenţiei Relaţii Funciare şi
Cadastru.

Agreena a fost fondată de Simon Haldrup, Ida Boesen şi Julie Koch Fahler, care au dezvoltat în 2021 unul dintre primele programe de plată a carbonului din sol acreditat la nivel internaţional, AgreenaCarbon. Platforma AgTech cuantifică valorile de referinţă ale emisiilor de gaze cu efect de seră ale fermierilor, monitorizează şi raportează reducerile de GES şi emisiile de carbon. Apoi, compania emite certificate de carbon verificate de terţi pentru fermieri, care pot fi vândute pe piaţa voluntară a carbonului.

3
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?