Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Numărul celor care procură apartamente noi a scăzut

5 dec. 2022,, 21:30   Economie
3316 0

Volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat cu peste 26 la sută în perioada lunilor iulie septembrie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Biroului Național de Statistică.

În timp ce experții în domeniul economic spun că tot mai puțini agenți economici investesc în construcțiile imobiliare din cauza inflației, experții în domeniul construcțiilor susțin că s-a micșorat și numărul apartamentelor care sînt construite, notează Radio Moldova.

Numărul apartamentelor și caselor de locuit s-au diminuat cu peste 26 la sută, în lunile iulie- septembrie anul curent comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Iar a clădirilor nerezidențiale cu 28 și construcțiile inginerești peste 18 la sută, potrivit datelor BNS. În prezent numărul de persoane care procură un apartament nou a scăzut din cauza inflației, din cauza cursului valutar și a politicii monetare, susține expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță.

„Vînzările de apartamente noi a scăzut destul de puternic, prețul s-a plafonat și respectiv, investițiile au încetinit. Banca Națională a înăsprit politica de creditare și drept consecință, volumul de credite ipotecare au scăzut de 3 ori. Locuințele se vînd în valută. Euro s-a depreciat puternic față de leu cu minim un leu, iar prețurile în construcții au crescut cu 40 la sută. Anul acesta încasările pentru un m2 la un apartament este cu 120 de euro mai mic decît a fost anul trecut. Este cea mai mare scădere din ultimii 30 de ani”.

Din cauza faptului că a scăzut volumul lucrărilor de construcții, unii zidari ar putea rămîne fără un loc de muncă, a spus pentru Radio Moldova președintele Federației Patronale a Constructorilor Drumarilor și a Producătorilor Materialelor de Construcții, Pavel Caba. Potrivit lui, din cauza războiului din Ucraina prețurile la unele materiale de construcții s-au dublat.


„Vorbim de scumpirea metalului de trei ori, creșterea de două ori a cimentului și altor materiale care sînt folosite la edificarea clădirilor. Aceste scumpiri au început în luna august, anul trecut. Dar, odată cu războiul din Ucraina și cu intensificarea crizelor respective aceste majorări s-au intensificat și nu scad. Efectele sînt negative. Se pierd locuri de muncă”.

Potrivit Biroului Național de Statistică în perioada lunilor ianuarie septembrie 2022, față de aceeași perioadă a anului precedent, a scăzut volumele investițiilor în construcții inginerești cu circa 25 la sută, iar a clădirilor rezidențiale cu aproape 12 la sută.

3
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?